Kes on USA karm seadussilm šerif Joe Arpaio?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arizona Maricopa maakonna šerif Joe Arpaio.
Arizona Maricopa maakonna šerif Joe Arpaio. Foto: Matt York/AP/Scanpix

Arvestades Ühendriikide presidendi Donald Trumpi suhtumist immigratsiooni, pole tema vendluslik suhtumine Arizona Maricopa maakonna šeriffi üllatav, vahendab Newsweek.

85-aastane Arpaio nimetab end Ameerika karmimaks šerifiks. Samas süüdistatakse teda rassismis ja eelarvamuslikus suhtumises immigrantidesse. Trump näib Arpaiot väga kõrgelt hindavat – isegi nii väga, et ta kaalub kriminaalkaristusega endisele seadussilmale armu anda.

«Mõtlen tõsiselt šerif Arpaiole armuandmise peale,» ütles Trump hiljuti uudistekanalile Fox News. «Ta on illegaalse immigratsiooniga võitlusel palju ära teinud. Ta on suur Ameerika patrioot ja mul on väga kurb temaga juhtunut kõrvalt vaadata.»

Arpaio sündis Springfieldis Itaaliast pärit immigrantide perre. Ta teenis mõnda aega USA sõjaväes, kuid otsustas siis hoopis politseikarjääri kasuks. Esimest korda valiti ta šerifiks 1992. aastal. Sellele ametikohale jäi ta püsima 2016. aastani.

Arpaio vangid ja roosad trussikud. Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix
Arpaio vangid ja roosad trussikud. Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix Foto: JOHN MOORE/AFP

Šerifina sai Arpaio kurikuulsaks oma vastuolulise taktikaga, mida ta kasutas seadusrikkujate vastu. Muu hulgas andis ta välja määruse, millega vangidele jagati vaid roosat aluspesu, et vabanenud kinnipeetavad neid ei varastaks.

Ta püstitas ka nn Telklinna – Korea sõjast säilinud telkidest loodud ala, kus hoiti Arizona vangla kinnipeetavaid, kes ülerahvastatuse tõttu sinna ei mahtunud. Suvekuude ebainimlikult kõrge temperatuur ja üldised elamistingimused aga tõid kaasa inimõiguslaste hukkamõistu ja protestilained.

Maricopa maakonna kinnipeetavad Telklinnakus. Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix
Maricopa maakonna kinnipeetavad Telklinnakus. Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix Foto: JOHN MOORE/AFP

Arpaio juhtis ka juurdlust USA endise presidendi Barack Obama sünnitunnistuse ehtsuse üle. 2012. aastal teatas ta, et Obama sünnitunnistus, mille ta 2011. aastal ka üldsusele avaldas, võib olla võltsing.

Arpaio oli tuntud reidide poolest, mida ta korraldas latiinonaabruskondadesse. Ta lasi tihti hispaania keelt kõnelevaid inimesi kinni pidada kahtlustades, et nad on illegaalid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles