USA kindral: Põhja-Korea konflikti sõjaline lahend ei ole minu jaoks kujuteldamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Dunford täna Pekingis.
Joseph Dunford täna Pekingis. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Rahu Põhja-Koreaga on loodetavasti võimalik, ütles täna Hiinas viibiv USA staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford, kuid hoiatas, et Ühendriikidel on valmis ka sõjalised variandid.

Dunford ütles Pekingis ajakirjanikele, et USA-l ei ole kavas tõmmata koomale iga-aastaseid ühisõppusi Lõuna-Koreaga, mis on pinnuks silmas nii Hiinale kui Põhja-Koreale.

«Sõjaline variant ei ole minu jaoks kujuteldamatu,» ütles USA kõrge sõjaväelane. «Kujuteldamatu on lasta (Põhja-Korea liidril Kim Jong-unil) töötada välja tuumalõhkepeaga ballistilisi rakette, mis võivad ohustada Ühendriike ja ohustavad kogu piirkonda.»

Põhja-Korea relvaprogrammist põhjustatud pingete arutamiseks nädala algul Lõuna-Koread külastanud ja täna Jaapanisse jõudev Dunford tunnistas, et kriisi sõjaline lahendus oleks kohutav.

Ta kinnitas, et selle kasuks otsustatakse vaid juhul, kui diplomaatiline ja majanduslik surve vilja ei kanna ja poliitilist dialoogi ei suudeta saavutada.

«Praegu usun ma, et meil on ees veel pikk tee, kuid me oleme teel, kus see on võimalik - ja ma loodan võimalusse lahendada see rahumeelselt,» ütles Dunford.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles