Keenia opositsioon andis valimistulemuste kohta sisse ametliku kaebuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia opositsiooniliidri Raila Odinga toetajad reedesel meeleavaldusel ülemkohtu ees.
Keenia opositsiooniliidri Raila Odinga toetajad reedesel meeleavaldusel ülemkohtu ees. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Keenia opositsioon andis reede õhtul valimistulemuste kohta ülemkohtusse sisse ametliku kaebuse, teatasid võimuesindajad.

Ülemkohtu administratiivametnik Esther Nyaiyaki  kinnitas, et sai vastavad dokumendid juristidelt, kes esindavad opositsiooniühendust Rahvuslik Superallianss (NASA).

Keenia presidendivalimised kaotanud opositsioonijuht Raila Odinga teatas juba kolmapäeval, et opositsioon vaidlustab valimistulemuse ülemkohtus ja ärgitab inimesi protestima rahumeelselt.

"Otsustasime nüüd minna ülemkohtusse ja paljastada maailmale, kuidas arvutiga juhtkonda genereeritakse," ütles Odinga ajakirjanikele.

Opositsioonijuht ärgitas inimesi protestima rahumeelselt ning rõhutas, et meeleavaldamis-, streigi- ja kodanikuallumatuse õigus on sätestatud põhiseaduses.

"Me jutlustame rahu... me kasutame õigust koguneda ja protestida. Kavatseme pidada öiseid valvusi, vaikusehetki, põristada trumme ning kõike muud, et tõmmata rahumeelselt tähelepanu rängale valimisalasele ebaõiglusele... ning nõuda vea heastamist," lisas Odinga.

"Keenialastel pole vajadust kasutada vägivalda õigluse saavutamiseks," rõhutas opositsioonijuht.

Odinga oli varem keeldunud tunnistamast president Uhuru Kenyatta võitu 8. augustil toimunud valimistel. Tema väitel murdsid häkkerid valimiskomisjoni andmebaasi ja manipuleerisid andmeid Kenyatta kasuks.

Valimiskomisjoni juht Wafula Chebukati kinnitas küberrünnaku toimumist andmebaasile, kuid rõhutas, et rünnak ebaõnnestus.

Süüdistus vallandas päevi kestnud vägivaldsed rahutused ning kardeti, et Odinga ja tema toetajad üritavad oma tahet peale suruda tänavatel, mitte kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles