Mäletagem Turu rünnakust ka kõike seda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Visit Finland, Instagram.com

Reedel hukkus Soomes, Turu keskväljakul toimunud rünnakus kaks inimest ja kaheksa inimest sai haavata. Pussitamises süüdistatuna on kinnipeetud 18-aastane marokolane. Soome politsei uurib juhtunut hetkel terroriteona. Soomes lehvivad leinalipud. 

Ent sel lool on veel üks tahk.

Seitsmekümnene tormas pussitajale järele. Rootsi turist aitas pussitatut seades oma elu haavatu nimel ohtu. Need on faktid, mis sisendavad usku, et me ei ole viha ees jõuetud, nii kirjutab YLE sisujuht Ville Seuri lehvivate leinalippude all ilmunud kolumnis.

19. augusti lehvivad leinalipud. Kaks inimest on surnud, kaheksa lebab haiglavoodis.

Ühe hullunud pussitaja kaalusid üles kõik need, kes ei löönud vedelaks, vaid astusid ennast ohtu seades teiste elu eest välja ja vahele ning hoidsid pea selgena mõistusevastasena tunduvas olukorras.

Olgu reedel Turus toimunud pussitamise motiiv milline tahes, kindel on, et see rünnak löönud sügava haava soomlaste turvalisusetundesse. 

Reedeste sündmuste esimesed teated tekitasid üldise lootusetuse tunde: oleme me siis tõesti taolise raevu ees jõuetud?

Õhtu jooksul, kui meieni jõudis üha rohkem pealtnägijate kommentaare, sai selgeks, et me ei ole. Ühe hullunud pussitaja kaalusid üles kõik need, kes ei löönud vedelaks, vaid astusid ennast ohtu seades teiste elu eest välja ja vahele ning hoidsid pea selgena mõistusevastasena tunduvas olukorras.

Suur osa pealtnägijaid asusid koheselt pussitajat taga ajama. Mitmete pealtnägijate sõnul äsanud üks ründajat tänavakohviku tooliga, teine takistanud põgenemist muu käepärasega. 70-aastane Klaus sööstis vihahoos pussitajale järele. Sündmuskohale juhuslikult sattunud arst asus YLE andmeil pussitatud naisele koheselt esmaabi andma.

Mõned seadsid samal ajal oma elu ohtu. Stockholmis elav, Turus tüdruksõbraga puhkust veetnud Hassan Zubier kirjeldas Rootsi õhtulehele, kuidas ta tormanud Kauppatoril haavata saanud naisele appi. Mees sattus nii ise rünnaku ohvriks ning lebab seetõttu praegu haiglavoodis. Sama saatus tabas ka kohalikku ettevõtjat Hasan Alazawii'd, temaga juhtunus kõnele kaasa olnud sõber.

Praeguse informatsiooni valguses on tänukummarduse ära teeninud ka politsei, kes esimese häire sai kell 16.02 ja kõiges mõni minut hiljem suudeti kahtlustatav kinni pidada – elusana.

Politsei ajahinnangud on vahel nii ja naa, ning kinnipidamise ajavahemik ilmselt täpsustub peagi, kuid selle detailid on hämmastavad. Äärmusliku surve all tegutsenud politsei peatas ründaja ühe, jalga tulistatud kuuliga. Talitsetud jõukasutuse tulemusena jäi terrorist ellu ja peab kohtu ees tagajärgedega silmitsi seisma.

Reedel Turus hukkunuid ei too enam miski tagasi.

Ent pussitaja vastu välja astunud politsei, turistid ja kohalikud elanikud on suutnud päästa inimelusid. Ja päris kindlasti on nad päästnud suure osa soomlaste turvatundest. Heatahtlikke inimesi on siiski alati rohkem kui pahatahtlikke.

18. augusti õhtul toodi Turu keskväljakule küünlaid ja lilli. / Vesa Moilanen / Lehtikuva
18. augusti õhtul toodi Turu keskväljakule küünlaid ja lilli. / Vesa Moilanen / Lehtikuva Foto: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles