Eksperdid hoiatavad tapjarobotite eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Carl Court/AFP/Scanpix

Rohkem kui sada juhtivat robootikaeksperti ärgitasid Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni, et ühendus võtaks rohkem ette niinimetatud tapjarobotite arendamise vältimiseks. 

ÜRO-le saadetud kirjas hoiatavad eksperdid – nende seas kuulus ettevõtja Elon Musk – niinimetatud kolmanda laine eest sõjapidamises. Autorid rõhutavad, et autonoomne tehisintelligents sõjanduses on kui Pandora laegas.

116 spetsialisti kutsuvad kirjas üles tehisintellekti keelustamisele relvasüsteemides. «Kui nad on juba valmis, siis avavad nad potentsiaali relvakonfliktiks laiemal skaalal kui ei kunagi varem, ning ajaliselt kiiremini kui inimene seda mõistaks,» seisab pöördumises.

Samuti märgivad autorid, et uued lahendused võivad osutuda surmavaks relvaks terroristide käes. Nende hinnangul võiks säärased süsteemid ÜRO konventsioonidega ära keelata.

Elon Musk. Foto: Aaron Bernstein/Reuters/Scanpix
Elon Musk. Foto: Aaron Bernstein/Reuters/Scanpix Foto: Aaron Bernstein/REUTERS

Potentsiaalsete tapjarobotite arendamise keelustamist on toodud rambivalgusesse varemgi, tunamullu koostasid selleteemalise kirja rohkem kui tuhat tehnoloogiaeksperti. Nende seas oli lisaks Muskile nii Apple'i kaasasutaja Steve Wozniak kui ka kuulus teadlane Stephen Hawking.

«Tapjarobot» kujutab endast täielikult autonoomset süsteemi, mis suudab sihtmärke valida ja neid rünnata ilma inimsekkumiseta. Hetkel pole ühtegi mudelit olemas, kuid kardetakse, et edusammud teaduses ja tehnikas toovad selle võimaluse lähemale.

Lahingrobotite pooldajad väidavad, et praegused sõjaseadused on piisavad selleks, et nende kasutamisel ilmneda võivaid probleeme lahendada. Vastasel juhul tuleks robotid mitte täielikult keelustada, vaid kehtestada neile moratoorium.

Kriitikute sõnul on säärased robotid ohuks inimkonnale ning välistada tuleks võimalus igasuguseks autonoomseks tapmisotsuseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles