Politsei: Rootsi kadunud ajakirjanik suri allveelaevaõnnetuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isevalmistatud allveelaev UC3 Nautilus.
Isevalmistatud allveelaev UC3 Nautilus. Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Leiutaja Peter Madseni intervjueerimise järel 11. augustil kadunuks jäänud Rootsi ajakirjanik Kim Wall suri suure isevalmistatud allveelaeva pardal ja Madsen heitis ta merre, teatas Taani politsei täna.

Taani leiutaja Peter Madsen. Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/Reuters/Scanpix
Taani leiutaja Peter Madsen. Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/Reuters/Scanpix Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS

Ettevaatamatusest põhjustatud tapmises süüdistatav Madsen ütles politseile ja kohtule, et UC3 Nautilus nime kandvas allveelaevas juhtus õnnetus, mis põhjustas Kim Walli surma.

Politsei avalduse kohaselt heitis Madsen ajakirjaniku surnukeha Kopenhaagenist lõunas asuvasse Koge lahte.

46-aastane Madsen ja 30-aastane Wall alustasid allveelaevaga reisi 10. augusti õhtul Kopenhaageni sadamast. Kui Wall ei saabunud kokkulepitud ajal koju tagasi, teatas tema elukaaslane politseile naise kadumisest.

Kadunud ajakirjanik Kim Wall.
Foto: Tom Wall/AP/TT NYHETSBYRÅN/SCANPIX
Kadunud ajakirjanik Kim Wall. Foto: Tom Wall/AP/TT NYHETSBYRÅN/SCANPIX Foto: Tom Wall/AP

Wall tahtis kirjutada lugu Madsenist ja tema allveelaevast. Madsen ise toodi pärast õnnetust tagasi Kopenhaagenisse, aga rootslanna surnukeha laevast ei leitud. Allveelaev toodi pärast õnnetust kaldale ja politsei alustas seal erinevaid toiminguid. Politsei ütles eelmisel nädalal, et laevalt leitud tõendeid veel ei avaldata, kuna uurimine on veel käimas.

Wall on vabakutselise ajakirjanikuna teinud tööd muu hulgas ka New York Times'i, The Guardiani ja Vice'i heaks.

Varsti pärast naise kadumist algatas politsei uurimise, mille käigus Madsen väitis, et ei jätnud naist allveelaeva uppumise ajal hätta. Mehe sõnul palus ajakirjanik end ühele saarele viia, et tal oleks seal võimalik rahus tööd teha. Algul väitis Madsen, et nägigi Walli viimati, kui ta ajakirjaniku 10. augusti õhtul ühel Kopenhaageni lähedal asuval saarel maha pani.

Taani ja Rootsi politsei teevad naise surnukeha leidmise nimel koostööd. Taani politsei uurimine näitas, et naist võis 10. augustil viimasena näha Sundi väinas seilanud taanlane Rasmus Ejilers, kes allveelaeva pildistas.

Madsen võeti 11. augustil vahi alla ja teda süüdistatakse ettevaatamatusest põhjustatud tapmises. Praegusel hetkel ei ole teateid selle kohta, kas Madsen on naise tapmise üles tunnistanud. Tema versiooni kohaselt toimus laeval õnnetus, mille tagajärjel ajakirjanik suri. 

Politsei sõnul ei ole Madsenile esitatud süüdistust muudetud ja kinniste uste taga toimuva uurimise kohta edasist informatsiooni praegusel hetkel ei jagata. 

Politseiametnikud Kopenhaageni sadamas allveelaeva uurimas. FLINDT MOGENS/AP/SCANPIX
Politseiametnikud Kopenhaageni sadamas allveelaeva uurimas. FLINDT MOGENS/AP/SCANPIX Foto: FLINDT MOGENS/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles