KOHALIK VAADE. Teflonpoliitikutele ei mõju korruptsiooni- ega seksiskandaalid

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ljubljana linnapea Zoran Janković tähistamas valimistulemust.
Ljubljana linnapea Zoran Janković tähistamas valimistulemust. Foto: Matej Leskovsek/AP/SCANPIX

«Hästi, ma teen seda nagunii,» vastab Ljubljana linnapea Zoran Janković tavaliselt oma nõunikele, kui nood linnapead ühe või teise mõtte eest hoiatavad. Enamikul juhtudel saab Janković oma tahtmise, kui ta just korruptsiooni ja naistega ei libastu. Risk on veelgi suurem, kui need kaks on omavahel seotud.

Sloveenia pealinna meer on olnud uurimise all alates ajast, mil ta 2006. aastal ametisse valiti. Jankovići eelmine töö Sloveenia suurima jaemüügiketi Mercator juhina lõppes 2005. aastal poliitilise otsusega ta välja vahetada. Samal ajal hakati uurima, miks maksti kaubanduskeskustele mõeldud maa eest nii kõrget hinda ja miks oli Jankovići poeg kogu jaemüügiketi ainus küpsistega varustaja. Ükski uurimistest ei jõudnud kohtusse.

On mitu põhjust, miks on Jankovići tegevust nii raske uurida. Janković on täielik tehnikapõlgur ega kasuta kunagi digivahendeid. Tema kontoris pole arvutit ja linnalegendi järgi leidis politsei ühe läbiotsimise käigus tema iPadi originaalpakendis. Kui tal paluti see andmete kopeerimiseks sisse lülitada, olevat Janković vastanud: «Ma ei saa seda teha. Te võite selle endale võtta. Ma pole seda kunagi kasutanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles