Tšehhi peaministri partei hävis valimistel

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek.
Tšehhi peaminister Mirek Topolanek. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi peaministri Mirek Topolaneki Kodanike Demokraatlik partei (ODS) sai reedel ja laupäeval toimunud kohalike omavalitsuste valimistel rängalt lüüa.


Euroskeptilist maailmavaadet esindav parempoolne ODS sai 675st volikogu kohast vaid 180. Sotsiaaldemokraadid kogusid 280 mandaati ja võitsid oma pearivaale kõigis Tšehhi maakondades, vahendas AFP.

Paralleelselt toimunud parlamendi ülemkoja ehk senati valimistel sai ODS samuti lüüa, kuid erakonna juhtpoliitikud loodavad näidata paremat tulemust teises valimisvoorus. Ülemkoja 81st kohast valitakse 24.-25. oktoobril toimuvatel valimistel ümber kolmandik.

Sotsiaaldemokraadide esindaja Radek Susil kogus Karvina maakonnas koguni 53,34 protsenti häältest, mistõttu osutus ta valituks juba esimeses voorus.

Sotsiaaldemokraatide juhi Jiri Paroubeki kinnitusel algatab erakond kolmapäeval riigi parlamendis Topolaneki valitsuse umbusaldamise, et valitsusliider lahkuks enne, kui Tšehhist saab järgmise aasta alguses Euroopa Liidu eesistujamaa.

«Kui ma oleksin tema asemel, siis ma lahkuksin omal soovil,» ütles Paroubek Tšehhi televisioonile, kelle hinnangul peaks eesistumisperioodil riiki juhtima «ekspertidest koosnev valitsus».

Sotsiaaldemokraatide edu võib seada ohtu ka USA raketikaitsekilbi radari rajamise Tšehhisse, sest David Rath, kellest saab ilmselt Kesk-Böömimaa maakonna uus kuberner, soovib panna maakonda kavandatud radari rajamise referendumile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles