Taliban: Afganistanist saab USA surnuaed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid vaatavad, kuidas Donald Trump teeb teatavaks Afganistani sõja edasise strateegia.
USA sõdurid vaatavad, kuidas Donald Trump teeb teatavaks Afganistani sõja edasise strateegia. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Afganistanist saab Ühendriikide surnuaed, hoiatas Islamiliikumine Taliban teäna pärast seda, kui USA president Donald Trump oli näidanud rohelist tuld tuhandete lisasõdurite saatmiseks riiki.

«Kui Ameerika ei vii oma vägesid Afganistanist välja, saab Afganistanist selle suurriigi järjekordne surnuaed 21. sajandil,» lausus avalduses Talibani kõneisik Zabiullah Mujahid.

Ta lisas, et Ühendriigid peaksid mõtlema lahkumisstrateegiast, mitte sellest, kuidas sõda jätkata.

«Seni, kuni meie riigi pinnal on kasvõi üks USA sõdur ja nad meile jätkuvalt sõda peale suruvad, jätkame oma püha sõda kõrge moraaliga,» lisas Mujahid.

Taliban nimetas vägede arvu suurendamist Afganistanis lubanud Donald Trumpi kõnet ebamääraseks ning märkis, et see ei sisaldanud midagi uut.

«Praeguse seisuga võime öelda, et tema kõnes ei olnud midagi uut ning see oli väga ebaselge,» lausus Mujahid.

Trump taganes oma esimeses kõnes ülemjuhatajana kunagisest lubadusest teha kiire lõpp USA pikimale sõjale, kuid ei pakkunud midagi konkreetset.

«Läbimõtlematu lahkumise tagajärjed on ennustatavad ja vastuvõetamatud. See looks vaakumi, mille täidaksid terroristid, nende seas Islamiriik ja Al-Qaeda, nagu see juhtus enne 11. septembri rünnakuid,» ütles Trump.

Talibani kõrge komandör lausus AFP-le, et Trump lihtsalt jätkab oma eelkäijate ülbet käitumist: «Ta lihtsalt raiskab ameerika sõdureid. Me teame, kuidas oma riiki kaitsta. See ei muuda midagi.»

Ühtlasi tõestas avaldus tema sõnul, et praegune Afganistani valitsus on USA marionett.

Kuigi Trump ise täiendavate vägede arvu ei täpsustanud, märkis Valge Maja kõrge ametnik, et president on juba andnud oma kaitseministrile James Mattisele volitused 3900 lisasõduri saatmiseks Afganistani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles