Erdoğan lubas takistada kurdide riigi loomist Süürias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdid üles näitamas toetust Põhja-Iraagis septembris aset leidvale iseseisvusrefrendumile.
Kurdid üles näitamas toetust Põhja-Iraagis septembris aset leidvale iseseisvusrefrendumile. Foto: AKO RASHEED/REUTERS/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas takistada kurdide kõiki võimalikke katseid luua Süüria põhjaosas oma riik.

Ankara peab Kurdi Rahvakaitseüksusi (YPG) ja Kurdistani Demokraatlikku Parteid (PYD) terrorigruppideks. Rühmitused teevad Süürias koostööd USAga džihadistide vastases võitluses.

«Me ei luba mitte iialgi nõndanimetatud riigi loomist PYD või YPG poolt Põhja-Süürias,» ütles Erdoğan Ankaras esinedes. «Nad tahavad luua terrorikoridori Põhja-Süürias, mis ulatub Vahemereni.»

Süüria kurdidel on riigi põhja- ja lääneosas Šveitsi eeskujul loodud kantonid.

«Türgi jätkab võitlust terroriorganisatsioonide vastu ükskõik, kus need ka ei baseeru,» lausus Erdoğan, viidates YPG-le, mida Türgi peab ebaseaduslikuks kuulutatud Kurdistani Tööpartei (PKK) Süüria haruks.

Türgis 1984. aastal ülestõusu alustanud PKK on kuulutatud terroriorganisatsiooniks ka USAs ja Euroopa Liidus.

Mullu augustis alustas Türgi piiriülest operatsiooni Põhja-Süürias YPG võitlejate ja džihadistide vastu.

Tänavu augustis teatas Erdoğan, et Türgi kavandab operatsiooni laiendamist. Eelmisel nädalal külastas Türgit Iraani relvajõudude staabiülem kindral Mohammad Hossein Bagheri. Kindral tegi visiidid käigus Ankarale ettepaneku alustada ühisoperatsiooni kurdide astu Iraagi põhjaosas Kandili ja Sinjari piirkondades.

Septembris korraldavad Iraagi kurdid iseseseisvusreferendumi, Türgi on referendumi korraldamise hukka mõistnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles