Nigeerias puhkes vägivald

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Kano linnas.
Rahutused Kano linnas. Foto: SCANPIX

Põhja-Nigeerias puhkesid pärast Goodluck Jonathani võitu laupäeval toimunud presidendivalimistel rahutused.

Rahvusvahelise Punase Risti teatel on hinnanguliselt 16 000 inimest oma kodudest põgenenud. Kõige plahvatusohtlikum on olukord riigi põhjaosa kuues osariigis, kus paljud kohalikud elanikud pagesid vägivalla eest varju politseijaoskondadesse, vahendas BBC.

Inimohvritest teated puuduvad, kuid sajad inimesed on viidud vigastustega haiglasse. Ka on põlema süüdatud nii kirikuid kui ka Jonathani lähikondlaste kodusid. Riigi põhjaosa suurimas linnas Kanos patrullivad tänavatel politseinike kõrval ka sõjaväelased.

Jonathan kutsus üles vägivalda lõpetama ja kehtestas hommikul 24 tundi kestva komandanditunni. Ka Jonathani peamine rivaal, endine armeejuht Muhammadu Buhari, kelle toetajad on pärit just riigi põhjaosast, nimetas vägivalda murettekitavaks, põhjendamatuks ja kuritegelikuks.

Kuigi osa märatsejaid on viidanud presidendivalimistel aset leidnud väidetavatele rikkumistele, distantseeris Buhari end ja oma erakonda vägivallast ning kinnitas, et nemad pole kokkupõrgetega seotud.

Nigeeria keskvalimiskomisjoni teatel võitis 59,6 protsendi valijate toetuse pälvinud Jonathan presidendivalimised 22,5 miljoni häälega. Buharit toetas 12,2 miljonit inimest, ülejäänud kandidaadite toetus jäi alla kümne protsendi.

Rahvusvaheliste vaatlejate sõnul esines küll probleeme, kuid üldiselt olid valimised vabad ja ausad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles