«Vabariigi kodanikud»: Põlissoomlased pole paremäärmuslikud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini.
Põlissoomlaste liider Timo Soini. Foto: SCANPIX

ETV saates «Vabariigi kodanikud» leiti, et Soome parlamendivalimistel suure edu saavutanud Põlissoomlaste erakond pole paremäärmuslik, nagu Lääne-Euroopa meedia väita püüab.

«Minu arust Soini (partei liidri Timo Soini – toim.) ei ole äärmuslik parempoolne, ta on lihtsalt natuke populist,» ütles ärimees Sami Seppänen. Tema arvates võitis partei suure toetuse sellega, et nad erinevad «vanadest olijatest» ja räägivad rahvale arusaadavas keeles. Samas leidis Seppänen, et viiendiku rahva toetuse hoidmiseks peavad Põlissoomlased veidi tagasi tõmbuma ja korralikumalt käituma hakkama.

Soomes elanud ajakirjanik Rain Kooli arvas, et rahvuslaste edule aitas kaasa asjaolu, et 20 aastaga Soomes toimunud muutused – põgenike sissevool, Euroopa Liidu ja eurotsooniga liitumine ning majanduskriis – on rahva seas segadust tekitanud. «Kogu see hämming, võimetus mõista kõiki muudatusi, mis on tulnud suhteliselt kiiresti, on põhjustanud kogu selle protestilaine,» ütles ta. «See on vaikselt küdenud kriis, mis pole ainult ühe-kahe aasta asi.»

«Põlissoomlaste seas on igasuguseid sulelisi ja karvaseid, osad neist on peaaegu pesueht natsid ja osad on peaaegu euroliberaalid. Ma ei usu, et siin mingi väga suur ohumärk Euroopa Liidu suunas on,» lisas ta.

Analüütik Ahto Lobjakas rääkis, et erinevalt Taanist ja Rootsist ei saatnud Soomes rahvuslaste edu foobia immigrantide suhtes. Küll aga tõdes ta, et Lääne-Euroopa meedia tembeldab Põlissoomlasi paremäärmuslasteks ja see kahjustab Soome mainet. «Rahvale läheb korda see, mis on lehtedes ja uudisteagentuurides ja võib-olla siin on Soome reputatsioon kannatanud,» ütles ta.

Euroopa Liidu ametnik Kersti Kaljulaid oli seisukohal, et poliitikat tegema hakates ei saa Põlissoomlased nii radikaalsed olla kui sõnades. «Mina ei arva, et Soomel jääb nüüd Portugalile abi andmata,» ütles ta ja selgitas, et mööndusi võidakse ju teha, kuid senine plaan tuleb ellu viia. «Kui selgub, et tema (Timo Soini – toim.) valijad olid palju radikaalsemad, siis on võib-olla järgmine kord midagi radikaalsemat turul kui Soini,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles