Albaania toob päevavalgele oma kommunistliku mineviku pärandi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine poliitvang Saimir Maloku jalutamas Albaania endise kurikuulsa sunnitöölaagri territooriumil. Spac rajati 1968. aastal kaevanduste piirkonda riigi loodeosas.
Endine poliitvang Saimir Maloku jalutamas Albaania endise kurikuulsa sunnitöölaagri territooriumil. Spac rajati 1968. aastal kaevanduste piirkonda riigi loodeosas. Foto: GENT SHKULLAKU/AFP/Scanpix

Hämaras kontoris kuulab Nesti Vako riigi käsul pealt oma rahvuskaaslaste eravestlusi. On sügav kommunismiaeg Albaanias, mis kestis kokku ligi pool sajandit kuni režiimi kokkuvarisemiseni 1990. aastate alguses.

«Mul oli laud, tass kanget kohvi ja väga tagasihoidlik varustus,» meenutas 74-aastane Vako AFP-le ringkäigul endises luureteenistuse peahoones Tiranas, mis selle aasta maist tegutseb muuseumina.

Lehtede majaks kutsutud peakontor, mis sai nime mööda seina ülesroninud luuderohu järgi, toob nüüd päevavalgele, kuidas ja mis vahenditega Albaania kõike kontrolliv salateenistus oma ülesandeid kommunistliku režiimi all täitis. «Paigaldasime hotellidesse ja saatkondadesse lutikaid... pealtkuulamisseadmed olid laudade-toolide all, pildiraamide ja lampide sees,» kõneles pikka kasvu valgejuukseline Vako, kes neil aegadel luureteenistust juhtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles