Pence: USA surve Venezuelale kestab demokraatia taastamiseni

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Mike Pence kolmapäeval Floridas eksiilis elavatele venezuelalastele kõnet pidamas.
USA asepresident Mike Pence kolmapäeval Floridas eksiilis elavatele venezuelalastele kõnet pidamas. Foto: AFP/SCANPIX

USA

USA asepresident Mike Pence ütles kolmapäeval eksiilis elavatele venezuelalastele, et Washington kasutab Venezuelas demokraatia taastamiseks ja vabade valimiste esilekutsumiseks kogu majanduslikku ja diplomaatilist võimu.

Pence kõneles umbes 300-le venezuela pagulasele Florida osariigi lõunaosas Dorali linna kirikus, korrates muuhulgas president Donald Trumpi ähvardust, et Ühendriigid ei kavatse Venezuela kokkuvarisemist tegevusetult pealt vaadata.

"Ühendriigid jätkavad president Donald Trumpi juhtimisel Ameerika majandusliku ja diplomaatilise võimu rakendamist demokraatia taastamiseni Venezuelas," sõnas asepresident, hoiatades Venezuela sotsialistist presidendi Nicolás Maduro valitsust uute sanktsioonide eest.

Pence´i sõnul on Venezuela majanduslikult alla käinud ajal, kui teised Ladina-Ameerika riigid on oma majandusolukorda parandanud.

"Me kuuleme teid, me seisame teie kõrval. Me ei vaata käed rüpes pealt, kui Venezuela kokku variseb," sõnas ta.

Pence külastas eelmisel nädalal Colombiat, Argentinat, Tšiilit ja Panamat eesmärgiga koondada piirkonna riigid Venezuela vastu, kuid pärast Trumpi märkust sõjalise sekkumise võimalusest Venezuelas pidi asepresident tegelema hirmude maandamisega piirkonnas, mis suhtub mineviku sissetungide tõttu USA sõjalistesse sammudesse tundlikult.

Trump hoiatas 11. augustil, et kaalub Venezuela osas paljusid erinevaid võimalusi, sealhulgas ka sõjalist lahendusvarianti.

Maduro andis vastuseks sõjaväele käsu korraldada üleriigiline tsiviilsõjaline õppus riigi integreeritud kaitseks.

Varem on Trump hoiatanud, et USA ei kavatse tegevusetult pealt vaadata, kui majanduslikus ja poliitilises kriisis Venezuela kokku variseb.

Maduro on tugevdanud oma haaret riigi üle vastuseks aprillis alanud tänavaprotestidele, mille käigus on surma saanud ligi 130 inimest.

Rahvusvaheline kogukond peab Maduro liitlastega mehitatud põhiseadusliku assamblee ametissenimetamist eemaldumiseks demokraatiast. Assamblee teatas 18. augustil opositsiooni enamusega parlamendilt seadusandliku võimu võtmisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles