Raport: Lääne-Euroopas hukkus mullu alla protsendi terroriohvritest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania terrorirünnakustes kannatanute ja hukkunute mälestamine.
Hispaania terrorirünnakustes kannatanute ja hukkunute mälestamine. Foto: Pascal Guyot / AFP / Scanpix

Eelmisel aastal üle maailma terrorirünnakutes hukkunutest jättis Lääne-Euroopas elu alla ühe protsendi, selgus kolmapäeval USA Marylandi ülikooli raportist.

Lõviosa läinudaastatest terrorirünnakutest korraldati Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas, nähtub ülikooli globaalse terrorismi andmebaasist.

Ülikooli andmetest selgus et Lääne-Euroopa pinnal viidi läbi kaks protsenti 2016. aastal korraldatud terrorirünnakutest ehk 13 488 rünnakust 269. Eelmisel aastal terrorirünnakutes hukkunud 34 676 inimesest jättis Euroopas elu 238 ehk 0,7 protsenti.

Seevastu Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas nõudsid terrorirünnakud mullu 19 121 inimelu ehk 55 protsenti koguarvust.

Üheksa 11-st 2016. aasta ohvriterohkeimast rünnakust korraldati Iraagis ning kõigi eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik (IS), selgus raportist.

Kõige ohvriterohkem rünnak korraldati samuti Iraagis, kui enesetapupommar õhkis Bagdadis ostukeskuse ees lõhkeainelastis veoki, tappes vähemalt 382 inimest.

IS-i tuumikliikmed sooritasid mullu üle 1400 terrorirünnaku, tappes 11 700 inimest, ründajad kaasa arvatud.

Lõuna-Aasias korraldati enim terrorirünnakuid Pakistanis, kus hukkus üle 1100 inimese. Sahara-taguses Aafrikas jäid terrorirünnakud valdavalt Nigeeria ja Somaalia pinnale.

Kuigi Lääne-Euroopa arvele langes üksnes väike osa veresaunast, märkis raport ära sõidukite tapamasinatena kasutamise hüppelise tõusu.

Ka eelmisel nädalal Hispaanias korraldatud 15 inimelu nõudnud kaksikrünnakus kasutati sõidukeid.

«Ehkki see taktika ei ole seninägematu, on selliste rünnakute sageduses ja letaalsuses märgata tuntavat tõusu,» seisis raportis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles