Iraan soovib saata orbiidile ahvi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellises kapslis soovib Iraan saata kosmosesse ahvi. Kapslit uudistavad Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (vasakul) ja kaitseminister Ahmad Vahidi (paremal).
Sellises kapslis soovib Iraan saata kosmosesse ahvi. Kapslit uudistavad Iraani president Mahmoud Ahmadinejad (vasakul) ja kaitseminister Ahmad Vahidi (paremal). Foto: SCANPIX

Iraani ametlik meedia teatas täna, et islamivabariik kavatseb septembri keskpaigas saata kosmosesse ahvi.

Iraani kosmoseagentuuri juhi Hamid Fazeli sõnul saadetakse ahv kosmosesse kapslis, mille toimetab orbiidile kanderakett Kavoshgar-4. Varem on Islamivabariik kosmosesse viinud ka kapsli roti, kilpkonnade ja ussikestega, teatas RIA Novosti.

Lääneriikide hinnangul võib Iraan kanderakettide varjus töötada välja aga ballistilisi rakette, mis on võimelised kandma ka tuumalõhkepäid.

2009. aastal lennutas Iraan orbiidile esimese kodumaise tehiskaaslase, mis saadeti kosmosesse kanderaketiga Safir-2. Iraani võimud on eitanud süüdistusi, nagu oleks nende kosmoseprogramm sõjalise suunitlusega, samas on Iraan korduvalt ähvardanud, et suunab oma raketid Iisraelile ja Ühendriikide tugibaasidele Lähis-Idas, kui Iisrael või USA peaks ründama riigi tuumaprogrammi.

Iraani kosmoseprogrammi eesmärk on üheksa aasta jooksul saata USA, Venemaa ja Hiina järel kosmosesse ka mehitatud kosmoselaev. Selle saavutamiseks teeb islamivabariik tihedat koostööd araabia maade, Venemaa ja teiste Aasia riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles