Kümme kuud, kaheksa surma: Vene diplomaatide surmarida toidab vandenõuteooriad (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Türgi saadiku Andrei Karlovi mälestusteenistus Moskvas.
Venemaa Türgi saadiku Andrei Karlovi mälestusteenistus Moskvas. Foto: SERGEI ILNITSKY/AFP/Scanpix

Kolmapäeval Sudaani pealinnas Hartumis oma residentsi ujumisbasseinist surnuna leitud Vene suursaadik Mirgajas Širinski on juba kaheksas viimase kümne kuuga ootamatult siitilmast lahkunud Vene diplomaat, andes alust kõikvõimalikele vandenõuteooriatele, vahendab Telegraph.

Mirgajas Širinski. FOTO:
Mirgajas Širinski. FOTO: Foto: Sudaani Vene suursaatkonna koduleht.

Väidetavalt oli 62-aastane diplomaat saanud südamerabanduse.

Venemaa diplomaatide surmarida sai alguse möödunud aasta 8. novembril, kui New Yorgis asuva Venemaa konsulaadi ruumidest leiti surnuna 63-aastane diplomaat Sergei Krivov. Uurimine näitas, et tal olid peahaavad, mis viitasid pähe saadud löökidele.

Venemaa konsulaat teatas, et diplomaat kukkus, kuid siis muutis lugu, et tal tekkis infarkt ja mingeid haavu ei olnud.  Nüüd mitu kuud pärast Krivovi surma on kohtuarstid ta surma suhtes skeptilised, kuna surmas on palju ebaselget. Samuti ei ole täpselt teada, millised oli tema tööülesanded, kuid USA meedia andmetel olevat ta tegelenud konsulaadi kaitsmisega USA luureteenistuste pealtkuulamise eest.

Krivovi surmale järgnes 19. detsembril 2016 Venemaa Ankara suursaadiku vägivaldne surm 62-aastase Andrei Karlovi tulistas surnuks radikaliseerunud Türgi politseinik, kes karjus samal ajal «Ärge unustage Aleppot! Ärge unustage Süüriat!».

Andrei Karlov. / Handout/Reuters/Scanpix
Andrei Karlov. / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Samal päeval leidis Moskva politsei surnuna veel ühe diplomaadi, 56-aastase Pjotr Polšikovi. Diplomaati oli tulistatud mitu korda pähe, taparelv leiti vannitoa kraanikausi taha peidetuna. Polšikovi surma uuritakse, kuid midagi täpsemat ei ole veel avaldatud. Polšikov töötas Venemaa välisministeeriumis, olles Lõuna-Ameerika osakonna juht.

26. detsembril 2016 leiti surnuna 61-aastane endine KGB juht Oleg Jerovinkin, kes väidetavalt aitas Briti eraluurefirma juhil Christopher Steele'il panna kokku Donald Trumpi kohta käivat salatoimikut. Ta surnukeha oli Moskvas talle kuuluvas Lexuses.

Jerovinkin oli varem Venemaa endise asepeaministri Igor Sešini nõunik.

Venemaa meedia teatas, et Jerovinkin mõrvati, kuid võimud kiirustasid seda ümber lükkama, teatades et tegemist oli infarktiga.

9. jaanuaril 2017 leiti Kreekas Ateenas surnuna Venemaa konsul, 55-aastane Andrei Malanin. Venelase surnukeha leiti ta elukoha vannitoast pärast seda, kui konsulaadi töötajad ei saanud temaga kontakti ja läksid ta koju uurima, et kus ta on.

Kreeka politsei teatel ei olnud korteris sissemurdmise ega vägivalla märke ja kõik asjaolud viitavad loomulikule surmale. Diplomaat elas Ateenas diplomaatide kvartalis, mis on väga hästi turvatud. Malanini surma uurimine jätkub nii Kreekas kui Venemaal.

27. jaanuaril 2017 suri Venemaa suursaadik Indias, 67-aastane Aleksander Kadakin, kelle kohta Vene võimud teatasid, et teda tabas lühiajaline haigus, mis temalt elu võttis.

Endine Venemaa suursaadik Indias Alexander Kadakin.  FOTO: Isakova Anna/TASS/Scanpix
Endine Venemaa suursaadik Indias Alexander Kadakin.  FOTO: Isakova Anna/TASS/Scanpix Foto: Isakova Anna/TASS

20. jaanuaril 2017 kaotas New Yorgis elu Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin, kelle surma põhjuseks peetakse infarkti. Kohtuarst soovitas teha toksikoloogilised testid, et teha kindlaks, milliseid aineid diplomaat manustada võis.

Endine Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin. FOTO: Kena Betancur/AFP/Scanpix
Endine Venemaa suursaadik ÜRO juures Vitali Tšurkin. FOTO: Kena Betancur/AFP/Scanpix Foto: Kena Betancur/AFP
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles