Briti peaminister tahab lubada katoliiklased troonipärimisjärjekorda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aastal printsess Anne'i poja Peter Phillipsga abiellunud Autumn Kelly astus selleks, et tema kaasa iidvanade seaduste tõttu troonijärjekorrast välja ei langeks, katoliku usust anglikaani usku.
2008. aastal printsess Anne'i poja Peter Phillipsga abiellunud Autumn Kelly astus selleks, et tema kaasa iidvanade seaduste tõttu troonijärjekorrast välja ei langeks, katoliku usust anglikaani usku. Foto: SCANPIX

1701. aastast pärinevaid seadusi, mille kohaselt langevad nii katoliiklased kui katoliiklastega abielus olevad inimesed Briti troonipärimisjärjekorrast välja, tuleks muuta, leidis peaminister David Cameron.


Samas hoiatas peaminister Cameron, et sellise muudatuse sisseviimine võtab aega, sest selle peavad heaks kiitma kõik Rahvaste Ühendusse kuuluvad riigid. «See võtab aega. Me peame teiste riikidega korralikult aru pidama,» vahendas tema sõnu ajaleht Irish Times.

Praeguse seisuga tähendab katoliku usku pöördumine või siis ka katoliiklase kosimine Briti siniverelistele automaatselt seda, et nad kukuvad riigi pikast troonipärimisjärjekorrast välja. Samas on Briti monarh ühtlasi ka anglikaani kiriku pea – mainitud korra kehtestas kuningas Henry VIII, kes ei suutnud leppida sellega, et Vatikan ei andnud talle luba annulleerida abielu Aragoonia Katariinaga ja võtta uueks naiseks Anne Boleyn.

2005. aastal lõpetas toonane Briti peaminister Tony Blair alates reformatsioonist Inglismaal kehtinud tava, mille kohaselt nende riik ei määra kunagi Vatikani suursaadikuks katoliiklast, saates Suurbritanniat Püha Tooli juurde esindama Põhja-Iirimaalt pärit Francis Campbelli.

Varasemat keeldu, mis tulenes Londoni soovist välistada, et nende diplomaat oleks liialt paavstimeelne, nimetas Blair diskrimineerivaks ja naeruväärseks.

Viis aastat hiljem BBC-le antud intervjuus tunnistas Blair, et sai sellisest keelust esimest korda teada telesarja «Jah, härra peaminister» vaadates ning pidas seda alguses naljaks. Blair ise, keda juba peaministriajal kahtlustati salakatoliikluses, vahetas anglikaani kiriku ametlikult katoliku usu vastu pärast valitsusjuhi kohalt lahkumist.

USA suursaadikud Vatikanis on näiteks seevastu alati olnud mitte lihtsalt katoliiklased, vaid ka oma usu poolest silmapaistvad. Praegu Püha Tooli juures Ühendriike esindav Miguel H. Díaz töötas varem tunnustatud katoliikliku ülikooli Notre Dame’i teoloogiaprofessorina ja on tuntud elu pooldavate ehk siis abordivastaste seisukohtade poolest. Enne suursaadikuks tõusmist oli Díaz Barack Obama presidendikampaania usuküsimuste nõunik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles