Iraan keelab viljatutel või liigse karvkasvuga naistel õpetajatöö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nägemispuudega lapsed koolipingis.
Nägemispuudega lapsed koolipingis. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Iraani haridusministeerium väljastas uue standardi, mille kohaselt ei tohi õpetajana töötada naised, kellel on näol «liigne karvakasv» või kes on viljatud, vahendab RFE/RL.

Ebasoovitavate omaduste nimekirja kuuluvad veel raske aktsent, rasked peavalud või migreenihood, vähkkasvajad, mis mõjutavad pead, nägu ja kaela ning naiste puhul ka rinna- ja munasarjakasvajad.

Musta nimekirja lisati ka suitsetajad, vesipiibutõmbajad, uimastitarvitajad ja alkohoolikud.

Paljud nõudmised on tekitanud sotsiaalmeedias kriitilist ja naeruvääristavat vastukaja.

«Haridusministeeriumi keskaegse nimekirja kohaselt on tugev aktsent ja liigne karvkasv näol haigused ning takistused õpetajaks saamisel. Sulaselge inimõiguste rikkumine,» pilas Iraani ajakirjanik Sara Omatali.

Uus seadus keelab õpetajana töötada ka seksuaalprobleemide või suguhaiguste all kannatavatel inimestel. Lisaks keelatakse õpetajatöö ka isikutel, kellel on vaimsed probleemid – nende alla kuuluvad ka depressioon või seksuaalsed kõrvalekalded.

Ajakirjaniku ja aktivisti Omid Memariani sõnul tähendaks see seda, et uute seaduste kohaselt ei tohiks Iraanis tunde anda ka skleroosi erivormi põdev kuulus füüsik ja kirjanik Stephen Hawking.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles