Põhja-Korea ähvardas Suurbritanniat õnnetu lõpuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un külastamas Põhja-Korea keemiainstituuti.
Kim Jong-un külastamas Põhja-Korea keemiainstituuti. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea ähvardas täna Suurbritanniat «õnnetu lõpuga» juhul, kui võetakse osa praegu toimuvatest USA ja Lõuna-Korea ühisõppusest, kirjutab Independent.

Briti relvajõud praegusel hetkel õppustel ei osale, aga planeeritud on väikese arvu Ühendkuningriigi sõdurite osalemine. Brittidega koos osaleksid õppustel ka Austraalia sõdurid. Militaarharjutused kestavad augusti lõpuni.

Põhja-Korea ametlik uudisteagentuur KCNA tembeldas USA ja Lõuna-Korea «sõjaõhutajateks» ja nimetas iga-aastaseid õppuseid «provokatiivseteks». Samuti lükkas autoritaarne riik ümber väite, mille kohaselt on õppused kaitsva loomuga ja väitis, et tuumarelvad on teisel pool piiri valmis Põhja-Koread ründama.

Lõuna-Korea sõdurid terrorismivastasel õppusel Goyangi linnas. Õppustel osalevad ka USA sõdurid. Foto: Lee Sang-ho/Xinhua/SIPA USA/Scanpix 
Lõuna-Korea sõdurid terrorismivastasel õppusel Goyangi linnas. Õppustel osalevad ka USA sõdurid. Foto: Lee Sang-ho/Xinhua/SIPA USA/Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

«Me hoiatame mitte ainult USA-d ja nende käpiknukke, aga ka satelliitriike Suurbritanniat ja Austraaliat, kes lõikavad praegustest Põhja-Korea vastu suunatud manöövritest kasu. Kui nad õppustega liituvad, ootab neid õnnetu lõpp,» öeldi teates.

USA ja Põhja-Korea vahel toimuv sõnasõda on viimasel ajal hoogu kogunud. USA president Donald Trumpi ähvardustele vastas Kim Jong-un omakorda väitega, mille kohaselt planeeritakse tuumarünnakut USA-le kuuluvale Guamile.

Kim Jong-un tutvumas plaanidega Guami ründamiseks. Foto: KRT/AP/Scanpix 
Kim Jong-un tutvumas plaanidega Guami ründamiseks. Foto: KRT/AP/Scanpix Foto: /AP

Suurbritannia peaminister Theresa May külastab järgmisel nädalal Jaapanit, kus oodatakse tema avalikku hukkamõistu Põhja-Korea tuumaprogrammile. Praegusel hetkel arvavad eksperdid, et Ühendkuningriik jääks Põhja-Korea kõige võimsamate rakettide laskeulatusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles