Iraagi põhjaosast leiti kaks Islamiriigi ohvrite massihauda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi väed lähenemas kevadel Badoushi asulale.
Iraagi väed lähenemas kevadel Badoushi asulale. Foto: AFP/GETTY IMAGES

Iraagi sõjaväeuurijad teatasid reedel, et avastasid Mosuli lähedal asuva Islamiriigi endise vangla juurest kaks massihauda, millest ühes oli 470 ja teises 30 laipa.     

Tundmatuks jääda soovinud julgeolekuametniku sõnul arvatakse, et Badoushi vangla juurest leitud haudades on peamiselt šiiamoslemite ja usuvähemustesse kuulunud ohvrite surnukehad.

Võimuesindajad jätkavad otsinguid, sest massihaudu arvatakse piirkonnas olevat veelgi.

Teada on, et Badoushis leidis 2014. aasta juunis aset suur veresaun, mille käigus tapeti vähemalt 600 meesvangi.

Iraagi siseministeerium teatas eelmisel nädalal, et taotleb ÜRO abi sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik Iraagi territooriumil sooritatud inimsusevastaste- ja sõjakuritegude uurimisel.

Siseministeeriumi teatel on varem islamistide valduses olnud territoorium jõudsalt vähenenud ja ilmsiks tulevad aina uued tõendid usuäärmuslaste sooritatud metsikustest.

Uudisteagentuur Associated Press dokumenteeris möödunud aastal intervjuudele, fotodele ja uuringutele tuginedes Süürias ja Iraagis 72 massihauda, mille jätsid endast maha äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad. AP toonitas siis uudises, et IS-i taganedes leitakse massihaudu ilmselt veel. Massihaudades on AP andmeil 5200-15 000 surnukeha.

Ettevõtte AllSource Analysis tollal tehtud satelliitfotodelt oli näha ka pinnasetöid Iraagis Mosuli linna lähistel asuvas Badoushi vanglas, kus mõrvati üle 600 kinnipeetu. 2014. aastal tapsid IS-i võitlejad 1700 Iraagi sõdurit Camp Speicheris.     

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles