Trump andis vastuolulisele šerifile armu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arpaio ja Trump.
Arpaio ja Trump. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump andis armu süüdimõistetud vastuolulisele endisele Arizona šerifile Joe Arpaiole, kirjutab BBC.

85-aastane Arpaio mõisteti süüdi kohtu poolt tehtud otsuse eiramise eest. Kohus nõudis, et Arpaio annaks oma alluvuses töötavatele politseinikele käsu lõpetada väidetavate illegaalsete immigrantide väärkohtlemine. Oma karistuse oleks endine šerif teada saanud oktoobris, mil teda võinuks oodata kuni kuue kuu pikkune vangistus.

Arpaio tänas Trumpi ja ütles, et tema süüdimõistmine oli «Obama administratsiooni jäänukite poliitiline nõiajaht». Mees ei öelnud, kas ta kavatseb tulevikus uuesti šerifiks kandideerida või mitte.

Trump on Arpaiot korduvalt ka varem ülistanud, šerif on tuntud oma karmide immigratsioonivastaste vaadete poolest. Samuti võttis Arpaio osa Trumpi presidendikampaania käigus toimunud üritustest ja kutsus teda kandidaadiks, kes seisab «seaduse ja korra» eest.

Trump ütles avalduses, et Arpaiol on selja taga 50 aastat imetlusväärset teenistust ja see teeb temast väärika kandidaadi armuandmise jaoks. «Terve oma ametis oldud aja jooksul on Arpaio kaitsnud rahvast kuritegevuse ja illegaalse immigratsiooni eest,» lisas Trump.

Otsusest teatas Trump Twitteris ja lausus, et Arpaio tagas Arizonas turvalisuse ning nimetas endist korravalvurit patrioodiks.

Arpaio on enda sõnul «USA kõige karmim šerif». Avalikkus sai temast rohkem teada pärast seda, kui päevavalgele tulid tema reidid latiinode naabruskondadesse ja hispaania keelt rääkivate inimeste vahistamine kahtlustades, et tegu on illegaalsete immigrantidega.

Poliitikud on Trumpi otsusele vihaselt reageerinud. Demokraadist senaator Patrick Leahy sõnul on kurb, et president oma esimese armuandmisega lati sedavõrd madalale seadis.

Phoenixi linnapea Greg Stantoni sõnul on tegu «kõrvakiiluga kogu latiino kogukonnale ja kõigile neile, kes ohvriks langesid».

Enne politseinikuna töötamist teenis Arpaio USA armees. 2016. aasta novembris ei valitud teda Maricopa maakonna šerifi ametikohale tagasi  ja sellega lõppes tema 24 aastat kestnud ametiaeg.

Arpaio sundis vahistatuid kandma roosat aluspesu ja sokke ning vanamoodsaid triibulisi riideid. Kinnipeetavad olid sunnitud elama õues ja toime tulema põrgulikult kuumade oludega Arizona kõrbes. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles