Kiiev õigustas relvatarneid välisriikidest (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid iseseisvuspäeva paraadil Kiievis.
Ukraina sõdurid iseseisvuspäeva paraadil Kiievis. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Kiievil on õigus kasutada surmavaid relvi Ukraina suveräänsuse ja terviklikkuse kaitsmiseks, sõnas Ukraina asevälisminister Vadõm Prõstaiko täna.

«Meil puuduvad relvad, et tasakaalustada tankide ja soomukite arvu, mida Venemaa toppis ja topib meie territooriumile. See on täpselt see põhjus, miks me palume võimalust agressiooni peatada. Ma olen teadlik Venemaa närvilisest suhtumisest sellesse. Kuid igal riigil, sealjuures Ukrainal, on õigus ennast kaitsta ja õigus kasutada relvi, mida see vajab,» ütles Prõstaiko intervjuus RFE/RL-ile.

«Me tahame teada, mis viisil saavad ameeriklased aidata kaasa Normandia protsessile, Minski protsessile. Edusamme on tehtud,» ütles Ukraina ametnik, kes kommenteeris USA eriesindaja Kurt Volkeri visiiti Ukrainasse.

USA kaitseminister James Mattis ütles neljapäevasel kohtumisel Ukraina presidendi Petro Porošenkoga, et Ühendriigid on valmis Ukraina relvajõude abistama ning kinnitas, et Moskva-vastased sanktsioonid jäävad jõusse, kuni Venemaa lõpetab separatistide toetamise ja tagastab Krimmi.

Mattise sõnul arutati kohtumisel ka letaalsete relvade tarnimist Ukrainasse. Venemaa kolmepoolse kontaktgrupi esindaja Boriss Grõzlov sõnas pärast, et Kiievi soov saada surmavat relvastust on Donbassi jaoks ähvardav signaal. «Sellised avaldused on eriti sobimatud 25. augusti eel, mil jõustub lepe tähtajatu relvarahu kohta Donbassis,» ütles Venemaa esindaja.

Donetski isehakanud rahvavabariigi liider Aleksandr Zahhartšenko kommenteeris samuti, et surmava relvastuse saamisel algab relvastatud konflikt Ida-Ukrainas «automaatselt».

Ukraina valitsus sõdib Ida-Ukrainas Venemaa toetatud separatistidega 2014. aastast, mil Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare. Relvakonfliktis on hukkunud umbes 10 000 inimest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles