Colombia endised mässulised alustasid partei asutamiskongressi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) komandör Ivan Marquez esineb partei asutamiskongressil Bogotas.
Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) komandör Ivan Marquez esineb partei asutamiskongressil Bogotas. Foto: Reuters / Scanpix

Endised Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) mässulised alustasid pühapäeval üleminekut parteiks, et osaleda järgmisel aastal peetavatel üldvalimistel.

Pealinnas Bogotas kogunes kongressile umbes 1200 delegaati.

"Sellel üritusel muudame FARC-i uueks, täielikult poliitiliseks organisatsiooniks," ütles mässuliste komandör Rodrigo Londono, keda tuntakse ka nimega Timochenko.

Uus partei hakkab edendama "demokraatlikku poliitilist režiimi, mis tagab rahu ja sotsiaalse õigluse, austab inimõigusi ja tagab majandusarengu kõigile, kes elavad Colombias", ütles ta.

Eelmisel kuul desarmeerimise lõpetanud FARC-il tuleb valida parteile nimi ja kandidaadid kongressi mõlemasse kotta.

Üks endistest komandöridest, Ivan Marquez, pakkus välja Colombia Alternatiivsed Revolutsioonilised Jõud. Timochenko tõstatas teema Twitteris ja enamus vastanutest pooldas nime Uus Colombia.

Olenemata sellest, kui palju hääli endiste mässuliste erakond saab, tagab eelmisel aastal valitsusega sõlmitud rahulepe neile viis kohta kongressi mõlemas kojas kaheks perioodiks.

"Me loodame saada piisavalt hääli, et mitte ainult õigustada neid viit senati ja viit alamkoja esindaja kohta, vaid me loodame saavutada veelgi suuremat esindatust," seletas endine komandör Carlos Antonio Lozada AFP-le.

Timochenko on välistanud võimaluse, et uus partei esitaks presidendikandidaadi.

Ta märkis samas, et partei toetab kandidaati, kes tagab rahuleppe, mille FARC sõlmis paremtsentristist presidendi Juan Manuel Santosega.

Kongress kestab Bogotas neljapäevani. Reedele on kavandatud partei ametlik tegevuse alustamise tseremoonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles