Põhja-Korea tulistas üle Jaapani raketi (24)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Korea tulistas teisipäeval üle Jaapani ballistilise raketi, teatasid Lõuna-Korea võimuesindajad, Jaapani valitsus ja USA armee. ÜRO julgeolekunõukogu koguneb erakorralisele istungile.

Põhja-Korea tulistas raketi välja kohaliku aja järgi kell 5.57 Sunani ümbrusest, mis asub pealinna Pyongyangi lähedal. Jaapanlaste andmetel kukkus rakett merre.

ÜRO julgeolekunõukogu koguneb täna pärastlõunal seoses ballistilise raketi väljatulistamisega Jaapani palvel erakorralisele istungile, teatasid diplomaadid. Washington ja Tokyo jõudsid kokkuleppele karmistada Pyongyangi suhtes survet.

Jaapani valitsuse hinnangul on tegemist äärmiselt tõsise julgeolekuohuga. Jaapani peaminister Shinzo Abe ütles, et riik teeb kõik oma kodanike turvalisuse tagamiseks. Jaapan on varem ähvardanud muu hulgas Põhja-Korea rakettide allatulistamisega. Abe nimetas raketitulistamist üle Jaapani territooriumi muu hulgas «ennenägematuks ja tõeliselt ohtlikuks».

Abe kinnitusel nõustus USA president Donald Trump temaga, et Põhja-Koread tuleb veelgi survestada.

Jaapani peaministri sõnul nõudis ta juhtunuga seoses ühtlasi ÜRO Julgeolekunõukogu kokkukutsumist. «Me peame viivitamatult korraldama ÜRO erakorralise istungi, et tugevdada veelgi survet Põhja-Koreale,» sõnas Abe.

Jaapani peaminister Shinzo Abe täna meediale avaldust tegemas.
Jaapani peaminister Shinzo Abe täna meediale avaldust tegemas. Foto: KYODO/REUTERS
Inimesed jalutamas täna Tokyos mööda teleekraanist, kus räägib Põhja-Korea tulistatud raketist üle Jaapani.
Inimesed jalutamas täna Tokyos mööda teleekraanist, kus räägib Põhja-Korea tulistatud raketist üle Jaapani. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

«Me võime kinnitada, et Põhja-Korea rakett lendas üle Jaapani,» ütles Pentagoni eestkõneleja kolonel Rob Manning.

Raketitulistamine pingestab ilmselt veelgi olukorda poolsaarel ning suhteid USA ja Põhja-Korea vahel.

USA Vaikse ookeani väejuhatuse teatel tulistas Põhja-Korea ka laupäeva varahommikul välja kolm ballistilist lühimaaraketti, millest teine plahvatas pea kohe pärast starti ja ülejäänud kaks lendasid umbes 250 kilomeetri kaugusele ja kukkusid merre.

Jaapan teatas reedel, et kehtestab Põhja-Korea suhtes uued sanktsioonid, külmutades riigiga äri ajavate Hiina ja Namiibia firmade varad. Samm puudutas paari füüsilist ja poolt tosinat eraisikut. Mõne päeva eest kehtestas ka USA meetmed Pyongyangiga seotud Hiina ja Vene firmade ja isikute vastu.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles