Sotsiaalmeedias levivad orkaan Harvey hävitustöö kohta võltsfotod (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto
Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto Foto: twitter.com

USA lõunaosas asuvat Texase osariiki tabas orkaan Harvey, millel järgnesid paduvihm ja üleujutus, tekitades vähemalt viie inimese surma ja võttes kümnetelt tuhandetelt kodu.

Orkaan Harvey tekitas suure hävingu, kuid on pahatahtlikke, kes seda hävingut sotsiaalmeedias võltsfotosid levitades veelgi suuremana üritavad näidata.

Üleujutus Texases Houstonis
Üleujutus Texases Houstonis Foto: JONATHAN BACHMAN/REUTERS/Scanpix

Ühel sellisel fotol on väidetavalt näha Texase Houstoni lennujaama, kus Delta firma lennukid on peaaegu üleni vees, vaid sabaosa paistab.

Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto / Twitter.com
Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto / Twitter.com Foto: twitter.com

Seda fotot on sotsiaalmeedias jagatud agaralt, kuid see on tekitanud ka küsimuse, kas tõesti on Houstoni lennujaamas tulvavett nii palju, et lennukid uppusid.

Ilmnes, et tegemist on kliimamuutust illustreeriva töödeldud fotoga, mille 2013. aastal tegi kliimauuringute keskus Climate Central. Selle foto abil taheti näidata, et mis saab siis, kui meretase kerkib kliimamuutuse jätkudes aastal 2100 umbes 7,6 meetrit.

Sellel fotol ei ole mitte Houstoni lennuväli, vaid New Yorgi LaGuardia lennuväli ja see foto ilmus meedias pärast seda, kui USA idarannikut tabas 2012. aastal orkaan Sandy.  

Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto / Twitter.com
Kliimamuutust illustreeriv töödeldud foto / Twitter.com Foto: twitter.com

«Orkaan Sandy peaks olema ametnike jaoks äratuskellaks, et kliimamuutus koos meretaseme tõusuga toovad kaasa rannikuäärsetel madalatel aladel olevate lennuväljade vee alla jäämise,» teatas Climate Central 18. juunil 2013.  

Paljud inimesed jagasid nüüd seda kliimamuutust illustreerivat töödeldud fotot kui nüüdse orkaani tagajärgede kirjeldust hashtagide all #Houston, #Hurricane ja #Harvey.

Orkaan Harvey oli USA viimase 13 aasta kõige võimsam orkaan  ja alates 1961. aastast Texast tabanud orkaanidest kõige tugevam.

Orkaan Harvey ja paduvihm muutsid Texases paljud teed läbimatuks
Orkaan Harvey ja paduvihm muutsid Texases paljud teed läbimatuks Foto: Thomas B. Shea/AFP/Scanpix

Texase võimude teatel on suur osa teid vee all, liiklus on  mitmel pool katkenud, inimesed on oma maja katustel seni lõksus ja vajavad päästmist. Meteoroloogide teatel raskendavad päästmistöid veel kestvad paduvihmad.

Üleujutus Texases
Üleujutus Texases Foto: JONATHAN BACHMAN/REUTERS/Scanpix

Looduskatasroofi tõttu on ära jäetud tuhandeid lende ja lennujaamad ei alusta enne tööd, kui olukord on normaliseerunud.

USA föderaalne lennundusadministratsioon loodab, et Texase lennujaamad saavad uuesti lende välja saata ja vastu võtta selle nädala teises pooles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles