Merkel iga-aastasel pressikonverentsil: Dublini süsteem ei tööta (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Ajakirjanikel oli võimalik umbes 90 minuti jooksul täna küsitleda Saksamaa liidukanstlerit Angela Merkelit ja seda vaid neli nädalat enne parlamendivalimisi. 

Pressikonverents leidis aset vähem kui kuu enne parlamendivalimisi Saksamaal ja Merkel puudutas seal muude päevakajaliste teemade kõrval migratsiooni ja julgeolekut. Merkel rõhutas juba pressikonverentsi alguses, et EL ja Saksamaa peavad naasma reeglitepõhise migratsioonisüsteemi juurde. 

Türgi kriis

Tema sõnul on Berliini suhted Ankaraga pingelised ja majandussuhteid rikuvad Türgis õigusvastaselt vahi all viibivad Saksa kodanikud.

Merkel palus Saksa türklastelt mõistvat suhtumist Berliini Türgi poliitika puhul. «Mul oleks väga hea meel, kui meie suhted Türgiga oleksid paremas seisus, kuid see pole hetkel reaalsus,» sõnas Merkel.

«Meie nõudmine on väga selge: need inimesed, kes viibivad vangis, tuleb vabastada,» ütles Merkel ajakirjanikele, mainides nimepidi Saksa-Türgi ajakirjanikku Deniz Yücelit ja veel mitut vahistatut. Merkel lisas, et Saksamaa sooviks Türgiga paremaid suhteid, kuid see on seotud õigusriigi põhimõtete täitmisega.

«Säärased inimõiguste rikkumised muudavad muidugi ka meie majandussuhted Türgiga keerulisemaks,» ütles Merkel. 

Türgi president Recep Tayyip Erdogan  ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Scanpix
Türgi president Recep Tayyip Erdogan  ja Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Scanpix Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Migratsioonikriis

Erinevalt Merkeli eelnevast hoiakust migratsioonikriisi puhul, ütles ta enesekriitiliselt, et Euroopa pole põgenikepoliitika puhu oma kodutööd korralikult teinud.

«On täiesti selge, et peame leidma põgenikele pikaajaliselt töötava lahenduse. Dublini süsteem täna enam ei tööta. Tegutseda tuleb põgenike päritolumaades ja leida sealsetele probleemidele lahendus. Vaid nii saame migrantidevoolu peatada. See on globaalne väljakutse, sellega ei saa tegeleda vaid kaks-kolm riiki. Nii ei lahenda me midagi,» ütles Merkel.

Migratsiooni puhul oli tema sõnumiks, et selle üle tuleb saavutada kontroll.

Põgenikud Saksamaal. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix
Põgenikud Saksamaal. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Poola

Kantsler mõistis hukka Poola valitsuse vastuolulised reformid. Ta lisas, et EL ei saa vaikides heade suhete nimel pealt vaadata lagunevat õigusriigisüsteemi Poolas.

«Nii väga kui ma soovingi häid suhteid meie naabri Poolaga, ei saa me vaikida,» ütles Merkel, rõhutades, et õigusriik on ELis koostöö alus.

Valitsusvastased meeleavaldused Poolas. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix
Valitsusvastased meeleavaldused Poolas. Foto: Czarek Sokolowski/AP/Scanpix Foto: Czarek Sokolowski/AP

Venemaa

Merkel sõnas, et Venemaale Ukraina agressiooni järel kehtestatud sanktsioonide tühistamine oleks kasulik nii Vene kui ka Saksa majandusele, kuid need peavad jääma jõusse, kuni Moskva täidab tingimused nende tühistamiseks.

Euroopa Liit kehtestas Venemaale sanktsioonid Ida-Ukraina separatistide toetamise eest ning Merkeli sõnul ei ole Ukrainal endiselt täielikku suveräänsust regiooni üle.

Kantsler kutsus jätkama kõigi poolte dialoogi, et leida viimaks lahendus, mis viiks sanktsioonide tühistamiseni.

Ukraina sõjavelane Donetski lähedal. Foto: ALEKSEY CHERNYSHEV/AFP/Scanpix
Ukraina sõjavelane Donetski lähedal. Foto: ALEKSEY CHERNYSHEV/AFP/Scanpix Foto: ALEKSEY CHERNYSHEV/AFP

Merkel üritab üldjuhul avalikke esinemisi vältida. Kui seda pole võimalik teha, korraldatakse üldjuhul esinemised nii, et nende aeg ja seal esitatavad küsimused on võimalikult piiritletud.

Vaata saksakeelset otseülekannet siit: http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/bundeskanzlerin-angela-merkel-jahrespressekonferenz-53026734.bild.html

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles