Ülevaade ja otsepilt: orkaan Harvey jätkab laastamistööd (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad täna Houstoni tänavatel.
Päästjad täna Houstoni tänavatel. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix

Ameerika Ühendriikide suuruselt neljandat linna, Texase osariigis asuvat Houstonit laastav orkaan Harvey ei näita veel vaibumise märke. Eile kehtestasid võimud linnas öise komandanditunni. 

Keskööst kuni kella viieni hommikul kehtiv piirang on mõeldud ohjeldama katastroofi jooksul tänavaile ilmunud rüüstajaid.

Eile üles kerkinud hirmud, et piirkonnas asuvad veehoidlad ja paisud võivad hakata üle ääre ajama, on seni osutunud alusetuks. Insenerid ja eksperdid ütlesid eile õhtul, et tõenäoliselt vesi kardetud tasemeni ei tõusegi.

Lõksujäänud maja Houstonis. Foto: David J. Phillip/AP/Scanpix
Lõksujäänud maja Houstonis. Foto: David J. Phillip/AP/Scanpix Foto: David J. Phillip/AP

Oodatakse, et tugevad paduvihmad kestavad kuni reedeni ja samuti ei ole plaanis alandada Harvey ohukategooriat, mis asub praegu neljandal ehk tõsiduselt eelviimasel tasemel. Prognooside järgi saab lähipäevadel suuremat kahju tunda Louisiana osariigi lõunaosa. Tuulte kiirus on küündinud kuni 209 kilomeetrini tunnis.

Texases on saanud tormi süül surma vähemalt 30 inimest, nende seas üks politseinik, endine keskkooliõpetaja ja mitu pensionäri. Harvey käes on nüüd Ühendriikide rekord kõige suurema koguse sademete osas troopilise tormi kohta. Eile pärastlõunane mõõtmine näitas sademete hulgaks ligi 130 sentimeetrit.

Varasem rekord Ühendriikide maismaaosast pärines aastast 1978 ning samuti Texasest, kui seda tabas tsüklon Amelia. Toona oli sademete hulgaks 119 sentimeetrit.

Üle terve Texase osariigi on evakueeritud üle 13 000 inimese. Puuduvad andmed selle kohta, kui paljud püsivad oma kodudes.

Päästjad Houstoni tänavatel. Foto: Jay Janner/AP/Scanpix
Päästjad Houstoni tänavatel. Foto: Jay Janner/AP/Scanpix Foto: Jay Janner/AP

Õnnetus on tugevalt mõjutanud Ühendriikide naftatööstust, mis on piirkonna keskseks majandusharuks. Ligi viiendik naftatöötlustehastest on pidanud katkestama töö.

Eile külastas Texast president Donald Trump, kes tervitas rahvahulka sõnadega: «Milline rahvas, milline kohaleilmumine!». Samas sattus riigipea kriitika alla sellega seoses, et ei väljendanud ohvrite suhtes piisavalt kaastunnet.

Eraldi langes tähelepanu alla esileedi Melania Trump. Presidendiproua kandis õnnetusalasse saabudes kõrge kontsaga kingi ja nokkmütsi kirjaga «Flotus»  («First lady of United States»  – Ühendriikide esileedi – toim)

Melania Trump Texases. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix
Melania Trump Texases. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix Foto: JIM WATSON/AFP

Tegu on sõnamängulise huumoriga, sest «flood» tähendab inglise keeles üleujutust.

Houstoni asukoht kaardil:

Otsepilt Texases toimuvast:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles