50 lehma eest mehele: kuidas Lõuna-Sudaani tüdrukuid toidu nimel müüakse (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17-aastane Eliza pidi nelja aasta eest abielluma. Nüüd on ta pere juures tagasi.
17-aastane Eliza pidi nelja aasta eest abielluma. Nüüd on ta pere juures tagasi. Foto: Mariah Quesada/AP/Scanpix

«Ma lihtsalt nutsin,» meenutab Lõuna-Sudaani tüdruk Eliza (nimi muudetud) aastat 2012, kui ta 13-aastasena mehele sunniti. Perekond veristas sündmuse tähistamiseks samal ajal lehma.

Rumbeki linnast pärit tüdruk pandi mehele 50 karilooma eest. «Oleksin ma keeldunud, oleksid mu vennad ja isa mu tapnud,» ütleb Eliza.

Nüüd 17-aastase tüdruku lugu pole ainulaadne. ÜRO statistika järgi abiellub Lõuna-Sudaanis alaealisena 52 protsenti tüdrukutest. Nooremana kui 15 läheb mehele 17 protsenti.

Kuigi alaealiste abielu on maailma noorimas riigis juba pikaaegne traditsioon, muudab pidev konflikt ja vaesuse levik abiorganisatsioonide sõnul olukorra veelgi hullemaks.

«Inimesed surevad nälga,» ütleb valitsuse humanitaarabiagentuuri esindaja Isaac Karkon. «Nii et kui sul on suguküps tütar, annad sa ta ära selleks, et teised jääksid ellu.» Karkoni sõnul on tava eriliselt levinud neis piirkondades, mis vaevlevad äärmuslikus kitsikuses – nagu näiteks Rumbek või Bahr el Ghazal. Sageli kasutatakse vahetuskaubana lehmi ja teisi loomi.

Karjane hoiab Rumbekis automaati. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
Karjane hoiab Rumbekis automaati. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix Foto: GORAN TOMASEVIC/REUTERS

Eliza räägib, et tal polnud mingit aimu, mida abielu endast kujutab, ta tundis ainult hirmu. «Kõige hullem osa oli seks,» jutustab tüdruk kogemustest oma 35-aastase mehega. «Ma ei teadnud, mis ta minust tahtis ja see oli nii valus.»

15-aastasena sünnitas Eliza tütre. Et ta oli oma abikaasa viiest naisest kõige noorem, ei hoolinud mees temast ja lapsest aga suuremat. Pärast mõni aasta kestnud abielu läks tüdruk isa juurde tagasi. Abikaasa polnud tasunud lubatud kaasavara ning pealegi ei meeldinud Eliza isale, kuidas tema tütart koheldi.

Nüüd arstiks õppiv Eliza on erand – ta ütleb, et kolm teist samast piirkonnast pärit ja samal ajal abiellunud tüdrukut püsivad oma meeste juures.

Inimõiguslased ütlevad, et riik peaks oma seadusandluse kaudu sõnaselgelt väljendama: minimaalne vanus abiellumiseks on 18 eluaastat. Praktikas pole probleem Karkoni sõnul valitsuse jaoks prioriteet. «Valitsus keskendub praegu humanitaarabile ja toidule. Neil pole selle jaoks aega,» ütleb ta.

«Vaesus ajab inimesed sellisesse olukorda,» lausub Rumbekis asuvat kooli juhatav iirlane Orla Treacy. Kool nõuab igalt vanemalt allkirja: last ei võeta sealt ära enne, kui ta on saanud 18.

Lõuna-Sudaani perekond klassiruumis lõunatamas. Foto: Albert Gonzales Farran/AFP/Scanpix
Lõuna-Sudaani perekond klassiruumis lõunatamas. Foto: Albert Gonzales Farran/AFP/Scanpix Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN/AFP

Meetod näib töötavat. Kui nõue hakkas aastal 2008 kehtima, võeti ligi pooled tüdrukud abiellumise jaoks enne lõpetamist koolist ära. Tänapäeval on näitaja vähem kui kaks protsenti.

Samas lahkus ka mullu koolist kolm tüdrukut – selleks, et mehele minna. Üks tüdruk naasis kooli, pea plaasterdatud – tema vend oli talle andnud peksa, kuna neiu keeldus abiellumast.

Kanakuudist sõnnikut koristav 17-aastane Amat pigistab rusikad kokku ja naerab närviliselt, kui küsida talt mehelemineku kohta. «Me sünnime selleks, et abielluda,» ütleb ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles