Põhjakorealased: pole vaenlast, keda me ei suudaks alistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid aplodeerivad: raketikatsetus õnnestus.
Põhja-Korea sõdurid aplodeerivad: raketikatsetus õnnestus. Foto: KIM WON-JIN/AFP/Scanpix

«Niikaua kui meil on meie ülivõimekas Korea Rahvaarmee ja marssal Kim Jong-uni juhtimine, ei leidu vaenlast, keda me ei suudaks alistada,» lausub koos klassikaaslastega ekskursioonil viibinud koolitüdruk Kim Su Jong.

Kim ja tema kaaslased külastasid diktatuuririigi jaoks mütoloogilise tähtsusega Paektu mäge, kus olevat ilmavalgust näinud ka praeguse valitseja Kim Jong-uni isa Kim Jong-il.  

Kim Jong-un tunamullu Paektu mäel. Foto: AFP/Scanpix
Kim Jong-un tunamullu Paektu mäel. Foto: AFP/Scanpix Foto: KNS/AFP

Samasugust seisukohta väljendab raudeetööline Tak Yong Sok. «Olen väga uhke selle suurepärase saavutuse üle,» ütleb ta. «Tunnen, et meie sõjavägi muutub võimsamaks. Tunnen end väga uhkena, et olen korealane.»

Saavutuse all peavad Sok ja Jong silmas Põhja-Korea üleeilset katsetust, mille käigus lendas tiibrakett Hwasong-12 üle Jaapani. Ent Pyongyang ise ei teatanud uudisest kuni järgmise päeva pärastlõunani. Säärane taktika on levinud – nõnda saab hoida saladuses nurjunud eksperimendid.

Pyongyangi keskvaksali juures kogunesid suured rahvahulgad teleekraani ette – vaatama midagi, mida kuulutati välja kui tähtsat uudist. Ülekannet jälgides hakkas rahvahulk juubeldama ja plaksutama.

Pyongyangi elanikud uudieid kuulamas. Foto: Kim Kwang Hyon/AP/Scanpix
Pyongyangi elanikud uudieid kuulamas. Foto: Kim Kwang Hyon/AP/Scanpix Foto: Kim Kwang Hyon/AP

Tumerohelisse sõjaväevormi riietatud Kim Su Jong nägi tol hetkel kaadreid oma koolimajas. Riigimeedia hoiatas samal ajal, et katsetus oli kõigest eelmäng edasiste Ühendriikide vastu suunatud operatsioonide jaoks.

«Kui järjekordne sõda peaks algama, kannatavad nii Lõuna-Korea kui Ameerika,» ütleb kohalik mees Jong Hak. «Kuid me ei anu kunagi rahu nimel.»

Teiste suhtumine oli sõjakam. Pyongyangi elanik Ri Hyon Il ütles, et nüüd on vaja reaalselt tegudele asuda. Trollijuht Kim Sung Hyon lausus aga: Põhja-Korea käitub nõnda lihtsalt enesekaitseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles