Vene režissööri uue linateose vastased lasid käiku süütepudelid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Utšitel.
Aleksei Utšitel. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Maailmakuulsa vene filmirežissööri Aleksei Utšiteli arvates on rünnak Peterburi stuudiole Lendok, kus asub ka tema büroo ja võtteplats, seotud tema uue filmiga «Matilda».  Lavastaja rääkis BBC-le, et ta saab pidevalt ähvardusi.

Ööl vastu 31. augustit visati Lendoki akendesse süütepudelid, milles oli ilmselt süüteaine. Hoone ei süttinud tänu sellele, et akende taha olid laotud tellised, mida tänavalt pole näha.

Üleeile toimus Peterburis «Matilda» kinnine seanss. Filmis räägitakse Vene imperaatorist Nikolai II-st, kes kuulutati 2000. aastal õigeusu pühakuks. Juba enne filmi levisse jõudmist avaldas oma pahameelt õigeusu kirik. Vastuseisu linateosele näitas üles ka riigiduuma saadik, võimupartei Jedinaja Rossija esindaja Natalja Poklonskaja, kes nõudis filmi keelustamist, kuna see solvavat tema arvates usklike tundeid.

Tänast rünnakut peab Utšitel filmiga seotud skandaali tagajärjeks. «Riik toetas filmi, väljastas linastusloa. Sellele vaatamata korraldavad Natalja Poklonskaja poolt ässitatud kambad provokatsioone ja alatusi. Küll on bännerid staadionitel, küll sellised asjad nagu rünnak – see on masendav,» sõnas Utšitel.

Režissöör on korduvalt kaevanud filmi vastaste surve peale. Tema advokaat kirjutas siseminister Vladimir Kovaljovile märgukirja, milles avaldas pahameelt politsei tegevusetuse suhtes.

Interfax kirjutab, et tänase intsidendiga seoses on algatatud kriminaalmenetlust huligaansuse sätte alusel ning praegu otsitakse rünnaku korraldajaid.

«Matilda» esilinastus peaks toimuma 2017. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles