WSJ: USA kavandab regulaarset patrulli Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Hiina merel lennuoperatsiooni tegev sõjalaev USS America.
Lõuna-Hiina merel lennuoperatsiooni tegev sõjalaev USS America. Foto: Sipa USA/U.S. Navy/Sipa USA

Pentagon kavandab senisest regulaarsemat patrulli Lõuna-Hiina merel, et kindlustada laevatamisvabadus vaidlusalustes vetes, mida teiste seas peab endale kuuluvaks Hiina.

Wall Street Journali sõnul on kaks-kolm korda kuus tehtavate patrullsõitude eesmärk demonstreerida alalist vastuseisu Hiina nõudlustele, mitte piirduda juhtumipõhise tegutsemisega, nagu see oli kombeks eelmise USA presidendi Barack Obama ajal.

USA ametnikud ei soovinud öelda, millal patrullimine algab, kuid nende sõnul näeb Vaikse ookeani väejuhatuses välja töötatud plaan ette kahte või kolme patrullsõitu kuus navigatsioonivabaduse operatsiooni raames.

Ajalehe andmetel hakkavad patrullima nii sõjalennukid kui -laevad.

President Donald Trumpi ametiaja jooksul on läbi viidud juba kolm navigatsioonivabaduse operatsiooni, viimati lõppes see sõjalaeva ja kaubalaeva kokkupõrkega, milles hukkus 10 mereväelast.

Obama ametiajal tehti Lõuna-Hiina merel neli sellist operatsiooni.

Pekingi väitel kuulub Hiinale peaaegu kogu Lõuna-Hiina meri, kuid paljus langevad hiinlaste nõuded kokku Vietnami, Filipiinide, Malaisia ja Brunei territoriaalnõuetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles