Põhja-Korea tuumakatsetus oli senistest võimsaim (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumapommi katsetus ja tuumaseen Vaikse ookeani Mururoa atollil
Tuumapommi katsetus ja tuumaseen Vaikse ookeani Mururoa atollil Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Koreas täna registreeritud kunstlik maavärin oli 9,8 korda tugevam kui Pyongyangi viienda tuumakatsetusega kaasnenud maa-alused tõuked, vahendas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap meteoroloogiaameti andmeid. Pyongyang kinnitas, et tegu oli vesinikupommi katsetusega.

Põhja-Korea kinnitas, et hommikul registreeritud kunstliku maavärina põhjustas edukas vesinikupommi katsetus. Plahvatuse võimsusteks hinnatakse 50-60 kilotonni.

«Vesinikupommikatsetust saatis täielik edu,» kuulutas Põhja-Korea ametlik telekanal mõni tund pärast plahvatust ja maavärinat, mis viitas riigi kuuendale tuumakatsetusele.

Maavärin ei olnud mitte üksnes 9,8 korda võimsam kui eelmise aasta septembris läbi viidud tuumakatsetus, vaid oli senistest võimsaim, ütles Lõuna-Korea meteoroloogiaamet.

Põhja-Korea lisas, et vesinikupommi on võimalik kasutada riigi uue mandritevahelise ballistilise raketiga.

Sellega on Põhja-Korea teinud olulise sammu eesmärgi poole omandada tuumarakett, mis suudab tabada USA territooriumi.

Põhja-Korea teleuudistes räägiti ennenägematult võimsa kahefaasilise termotuumarelva edukast katsetamisest. Mõni tund varem oli Pyongyang edastanud raporti, kuidas riigi liider Kim Jong-un inspekteerib uue mandritevahelise ballistilise raketiga kasutatavat vesinikupommi.

Vene vaatlejate sõnul jäi Venemaa Kaug-Idas radiatsioonitase pärast Põhja-Korea tuumakatsetust normi piiresse.

«Pärast väidetavat Põhja-Korea tuumakatsetust ei tuvastatud Primorski oblasti territooriumil mingit tõusu taustradiatsiooni tasemes,» teatas kohalik monitooringukeskus Primgidromet.

Murelikud Tokyo elanikud Põhja-Korea tuumakatsetust jälgimas. Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix
Murelikud Tokyo elanikud Põhja-Korea tuumakatsetust jälgimas. Foto: Eugene Hoshiko/AP/Scanpix Foto: Eugene Hoshiko/AP

Lõuna-Korea president Moon Jae-in kutsus kokku riikliku julgeolekunõukogu kriisiistungi ja sõjavägi tõstis valmisolekutaset.

Jaapani valitsus esitas Pyongyangile ametliku protesti.

«Valitsus kinnitab pärast ilmateenistuse andmete ja muu informatsiooni läbivaatamist, et Põhja-Korea tegi tuumakatsetuse,» ütles välisminister Taro Kono ajakirjanikele. Kono lisas, et valitsus esitas protesti Põhja-Korea saatkonnale Pekingis, nimetades katsetust äärmiselt andestamatuks.

Lõuna-Korea meteoroloogiaameti ja sõjaväe andmeil toimus kohaliku aja järgi kell 12.29 (Eesti aeg kell 6.29) Hamgyongi provintsis Kiljus plahvatus, mis põhjustas maavärina magnituudiga 5,6.

USA geoloogiaameti sõnul põhjustas pinnalähedane «kaevandusplahvatus» maavärina magnituudiga 6,3. Tõuked registreeriti Punggye-ri tuumapolügooni kandis.

Tuumakatsetusele järgnenud tõukeid oli tunda ka Põhja-Korea piirist 130 kilomeetri kaugusel Vladivostokis.

Maa-alustest tõugetest teatati isegi Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügoonist 400 kilomeetri kaugusel asuvast Changchuni linnast.

Piirist 20 kilomeetri kaugusele jääva Yanji väikelinna elanike sõnul rappusid majad nii tugevalt, et nad põgenesid hirmuga välja.

Lõuna-Korea sõjavägi tugevdas vaatlust ja valmisolekut ning kaalub samme, mida oleks võimalik astuda koos liitlasriigi USA-ga.

Põhja-Korea lubas esitada homme Eesti aja järgi kell 9.30 ka tähtsa teadaande.

Põhja-Korea viis eelmisel aastal läbi kaks tuumakatsetust, viimane tehti 9. septembril, riigi rajamise aastapäeval.

Pärast seda on Pyongyang hoidnud maailma ärevuses sagedaste raketikatsetustega. Juulis katsetati esimest kahte mandritevahelist ballistilist raketti, augustis tulistati üle Põhja-Jaapani keskmaarakett, millele on võimalik paigaldada tuumalõhkepea.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles