Trump ja Moon kaotasid piirangud Lõuna-Korea rakettide lõhkelaengutele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea ballistilise raketi start.
Lõuna-Korea ballistilise raketi start. Foto: Young Ho/Lee Young Ho/Sipa USA

USA president Donald Trump ja Lõuna-Korea liider Moon Jae-in leppisid esmaspäeval kokku kaotada piirangud Lõuna-Korea rakettide lõhkelaengutelt ning lisada survet Põhja-Koreale raketi- ja tuumakatsetuste lõpetamiseks.

Riigipead jõudsid telefonivestluses üksmeelele kaotada Pyongyangi tuumakatsetuste vastumeetmena lagi Lõuna-Korea rakettide lõhkelaengutelt, seisab presidendi kantselei avalduses.

2001. aastal Ühendriikidega sõlmitud leppe kohaselt võis Lõuna-Korea ballistiliste rakettide lõhkepea kaaluda kuni 500 kilo.

Valge Maja teatel soostus Trump ühtlasi Lõuna-Korea kavandatavate uute relvahangetega Ühendriikidelt.

Pinged Korea poolsaarel on pärast Pyongyangi tuuma- ja raketikatsetusi kasvanud. Muu hulgas on Põhi tulistanud kahel korral välja mandritevahelise ballistilise raketi, mille tegevusraadiusse jääb suur osa USA mandriosast.

Pyongyangi ja Washingtoni vastuolude süvenedes on ka Lõuna-Koreas hakanud kostuma hääled omaenda tuumarelva ehitamiseks, et end Põhja agressiooni eest kaitsta.

Lõuna-Korea kaitse tugevdamiseks viibib seal 28 500 USA sõjaväelast. Oma tuumarelva on riigil vastavalt 1974. aastal Washingtoniga sõlmitud aatomienergialeppe kohaselt keelatud ehitada. Selle asemel pakub lepe Soulile võimaliku rünnaku puhuks USA «tuumavihmavarju».

Lõuna-Korea kaitseministeerium juba teatas riigikaitse tugevdamisest, osaliselt paigutades oma territooriumile veel THAAD raketitõrjesüsteemi laskeseadeldisi.

Esmaspäeva varahommikul tulistas Soul omalt poolt välja mitmeid ballistilisi rakette. Tegemist oli õppusega, mis imiteeris rünnakut Põhja tuumarajatisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles