Aserbaidžaani võimurid maksid aastaid eurooplastele pistist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uurimine paljastas, et Aserbaidžaani võimueliit pidas kaks aastat ebaseaduslikul rahal põhinevat fondi, mille kaudu anda altkäemaksu Euroopa poliitikutele ning osta luksuskaupu.

Väidetavalt liikus raha läbi Suurbritannias asuvate varifirmade. Suur osa fondi kuuluvast ligi kahest miljardist eurost läks Euroopa poliitikutele selle jaoks, et need teeksid autoritaarse Aserbaidžaani seisukohalt soodsaid otsuseid. Uurimine rõhutab, et rahasaajad polnud seejuures selle esialgsest päritolust teadlikud.

Hüüdnime Aserbaidžaani Rahapesuautomaat pälvinud fondi paljastasid mitmed Euroopa ajalehed ning uurimise tulemuse avaldas organiseeritud kuritegevusele ja korruptsioonile keskendunud ühendus OCCRP.

Aserbaidžaani president Ilham Alijev. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix Foto: Sergey Guneev/Sputnik

Raha täpne päritolu oli ebaselge, kuid rühmitise sõnul viitasid rohked tõendid president Ilham Alijevi perekonna suunas. Ei Alijev ega Aserbaidžaani valitsus pole süüdistusi veel kommenteerinud.

Suurem osa rahast maksti välja lobistidele, ajakirjanikele, poliitikutele ja ärimeestele. Näiteks mänginud pistis rolli selles, et Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee hääletas aastal 2013 Aserbaidžaani suhtes kriitilise raporti vastu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles