Birma paigutab Bangladeshi piiri juurde maamiine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja naine Birma-Bangladeshi piiril.
Rohingja naine Birma-Bangladeshi piiril. Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN/REUTERS/Scanpix

Bangladesh esitab ametliku kaebuse oma naaberriigi Birma suhtes, kes paigutavat kahe maa vahelise piiri äärde maamiine – selleks, et takistada tagakiusatud rohingjade liikumist.

Olukorrast rääkinud allikad nõudsid teema tundlikkuse tõttu anonüümsust. «Nad panevad maamiine oma territooriumile okastraataia kõrvale,» rääkis neist üks. Bangladeshi pool kinnitas, et nende piirivalvurid nägid oma silmaga pealt, kuidas mitu rühma töölisi teisel pool midagi maapinna alla matsid.

Bangladeshi piirivalvur Manzurul Hassan Khan ütles Reutersile, et nii eile kui esmaspäeval võis Birma poolt piiri kuulda kahte plahvatust – mis süvendas veelgi oletusi maamiinide teemal. Khani sõnul kaotas üks poiss oma jala, teine pääses kergemate vigastustega.

Rohingja perekond ruttab Bangladeshi haiglasse. Ilmselt sattusid nad maamiini otsa.   Foto: Bernat Armangue/AP/Scanpix
Rohingja perekond ruttab Bangladeshi haiglasse. Ilmselt sattusid nad maamiini otsa.   Foto: Bernat Armangue/AP/Scanpix Foto: Bernat Armangue/AP

Üks plahvatuskohale läinud rohingjadest tegi salvestise arvatavast miinist – osaliselt mudasse maetud ligi 10-sentimeetrise läbimõõduga metallkettast. Teised põgenikud ütlesid, et nägid läheduses patrullimas Birma armeeüksusi. Reuters ei saanud nende juttu iseseisvalt kinnitada.

Rohingja mees läheneb Bangladeshi piirile. Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Scanpix
Rohingja mees läheneb Bangladeshi piirile. Foto: Mohammad Ponir Hossain/Reuters/Scanpix Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN/REUTERS

Birma sõjavägi pole väiteid seni kommenteerinud. Üks sõjaväeallikas lausus, et hulgaliselt miine paigutati piirkonda 1990ndatel, ent viimasel ajal pole seda tehtud. Birma on üks maailma kõige mineeritumaid riike ja üks vähestest, mis pole liitunud 1997 aasta ÜRO maamiinide kasutamist piirava leppega.

Augusti lõpus alanud Birma valitsusvägede rünnaku käigus islamiusuliste rohingjade vastu on saanud surma vähemalt 400 inimest, pea 125 000 on põgenenud Bangladeshi. 

Rohingjade eluala Birmas Rakhine osariigis:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles