Briti siseminsteeriumi leke kuulutab kurja ELi peredele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia piirikontroll lennujaamas
Suurbritannia piirikontroll lennujaamas Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia siseministeeriumist lekkinud dokument heidab valgust brittide Brexiti-järgsele poliitikale, mis muudaks ELi kodanikel Suurbritannias pere koos hoidmise hulga keerulisemaks. 

Õigus, millele tuginedes on ELi kodanikel õigus endaga Suubritanniasse kaasa võtta pereliikmed, kaasa arvatud abikaasad, on juba Brexiti- läbirääkimistel tuliseks vaidluspunktiks.

Lekkinud dokument aga näitab, et siseministeerium soovib sätestada piirangud, mis muudaks paljud leibkonnad nn Skype-peredeks.

Dokumendis seisab samuti, et eesootav immigratsiooniseadus lülitab välja vaid ELi vaba liikumise reeglid. Suur osa ülejäänud muudatustest viiakse ellu ja lõplik immigratsioonisüsteem lastakse käiku läbi teisese seadusandluse, millele Briti parlament vähe tähelepanu pöörab.

Pereõigusele viidates kirjutatakse dokumendis, et Euroopa Kohtust lahkumine tähendab, et peale Brexitit Suurbritanniasse saabuvate peredele seadus ei laiene.

Lisaks soovib siseministeerium karmimalt defineerida pereliikme mõiste, mis ELis nende arvates liiga lõtv on. Siseministeeriumi uue nägemuse kohaselt mõistetaks pereliikme all Brexiti-järgses Suurbritannias vaid vanemaid ja alla 18-aastaseid lapsi ja neist sõltuvaid täiskasvanud sugulasi.

Lekkinud dokument sai laialdase vastukaja osaliseks nii Suurbritannias kui ka ülejäänud ELis.

Saksamaa esindaja Euroopa Parlamendis Elmar Brok, kes samuti töötab Brexiti kallal sõnas, et dokument süvendab läbirääkimiste olulisimal ajal usalduskriisi. 

Loe lekkinud dokumendi täisversiooni: 

THE BORDER, IMMIGRATION AND CITIZENSHIP SYSTEM AFTER THE UK LEAVES THE EUROPEAN UNION by The Guardian on Scribd

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles