Saksamaa võitleb ISISega liitunud tüdruku elu nimel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Wenzel.
Linda Wenzel. Foto: Kuvatõmmis videost

Saksamaa prokurörid võitlevad selle nimel, et päästa Iraagis surmasaatmisest teismeline koolitüdruk, kes liitus seal terrorirühmitisega Islamiriik (ISIS).

Juulikuus Mosulis kinni võetud 16-aastane Linda Wenzel sai kohtus süüdistuse koos kolme teise noore sakslannaga. Iraagi seaduse järgi võib 16-aastaseid surma mõista, kuigi otsuse täideviimisega tuleb oodata 22 eluaastani.

Saksa diplomaadid on aga kindlad, et tüdruk õnnestub halvimast säästa – ehkki tal terendab ees pikk vanglakaristus.

Arvatakse, et tüdruk pöördus islami pärast virtuaalset kokkupuudet ISISe värbajaga. Ta põgenes oma Dresdeni lähedal asunud kodulinnast Pulsnitzist ning lendas Türgisse Istanbuli, kust ta smugeldati Iraaki.

Seal abiellus ta väidetavalt tšetšeenist võitlejaga, kes sai Mosuli pärast peetud lahingus surma. Wenzeli kinnivõtmisest tehtud videol on näha, kuidas ta nutab – samas, kui teda arreteerinud sõdurid naeravad.

Enne kinnivõtmist sai Wenzel ka kergemalt haavata. Tema ehitustöölisest isa ütles, et kuuldes raadiost oma tütre seisundi kohta, varises ta kokku. «Mu kolleegid tulid mu juurde,» rääkis ta ajalehele Bild. «Pidin lahkuma ja istuma teenindusjaamas, kus ma nutsin,» lausus isa.

«See on minu väikseke,» kommenteeris ta foto peale, mille Iraagi sõdurid tüdrukust olid teinud. «Tundsin ta ära ühe silma kohal asuva armi järgi, mille ta sai väiksena kiikudes. Ma ei ole teda kunagi näinud niivõrd tõsise ja niivõrd kurvana,» rääkis Wenzeli isa.

Kriminaalasja algatamine tüdruku suhtes on Berliinile pettumus – Saksamaa lootis Wenzeli kodumaale välja nõuda.  

Vaata videost hetke, mil sõdurid tüdruku kinni võtsid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles