iPhone peab arvestust seadme asukohast

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone.
iPhone. Foto: SCANPIX.

iPhone ja iPad salvestavad infot selle kohta, kus nende kasutajad käivad, kirjutab guardian.co.uk.


Nimelt on iPhone’is file, mis salvestab telefoni asukoha pikkus- ja laiuskraadid, samuti salvestatakse nn ajatempel. Kõik see kokku annab üsna detailse ülevaate sellest, millal ja kus telefoni omanik käinud on.

Artiklis tõdetakse, et kuigi mobiilsideoperaatoritel on samuti ülevaade sellest, kus nende kliendid käivad ja viibivad, on see info saadaval vaid politseile ja teistele jõuorganitele.

Apple.spot.ee kirjutab, et nimetatud  uudis ajas ärevile USA senaatori Al Frankeni, kes saatis Apple'i tegevjuhile Steve Jobsile kirja, kus ta soovib Apple'ilt saada rohkem informatsiooni antud juhtumi kohta. Senaator muretseb, et tarkvara poolt salvestatud telefoni asukohta võivad krimilaanid kuritarvitada.

Kõnealuse andmebaasi fail «consolidated.db» olemasolust on USA ametivõimud olnud teadlikud juba pikalt. Ametivõimud on antud failis hoitavat infot kasutanud isegi kuritegude lahendamistel. Üks IT-valdkonna kriminalistika vahendite arendajatest Alex Levison väidab, et sama infot omav fail oli olemas ka juba varasemates iOS tarkvarades, kuid teise nimega.

Varasemalt olevat fail kandnud nime «h-cells.plist» ning see nimetati ümber peale iOS 4 väljatulekut kuna siis saab see seadme asukohta salvestada ka tagataustal. Apple on varasemalt öelnud, et nad koguvad infot seadmete asukohast kuid nad teevad seda anonüümselt.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles