Jaapan loodab Hiina ohjeldamisel USA-le

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Futenma sõjaväebaasis.
USA sõdurid Futenma sõjaväebaasis. Foto: SCANPIX

Jaapani kaitseministri Toshimi Kitazawa sõnul soovib Hiina sõjalise võimuse suurenemise pärast muret tundev Tokyo veelgi tugevamaid sõjalisi sidemeid USA ja Lõuna-Koreaga.

Intervjuus USA väljaandele Wall Street Journal kinnitas Kitazawa, et USA abi Jaapanit 11. märtsil tabanud maavärina ja tsunami kahjustuste likvideerimisel on tugevdanud kahe riigi vahelisi suhteid, vahendas uudistevõrk AFP.

«Meie prioriteet on muuta kahepoolsed suhted USAga kaljukindlaks,» lausus Kitazawa. «Säilitamaks suhetes Hiinaga õige tasakaal peame tugevdama sidemeid Jaapani, USA ja Lõuna-Korea vahel.»

Jaapani ja USA suhetes on keeruliseks küsimuseks Okinawal asuv USA sõjaväebaas. Jaapani eelmise peaministri Yukio Hatoyama eesmärgiks oli viia Okinawa saarel asuvad USA sõjaväebaasid Jaapani territooriumilt minema.

Mullu peaministriks saanud Naoto Kani ajal on kahe riigi vahelised suhted paranenud, kuid Futenma sõjaväebaas tekitab endiselt küsimusi.

2006. aasta kokkulepe näeb ette baasi viimist rahvarohkest linnast inimtühjemasse paika Okinawal. Esialgse kava kohaselt pidi see teostuma 2014. aastaks ja selle eeltingimusena nähti ette 8000 merejalaväelase viimist Guamile. Plaani elluviimine on jäänud aga toppama.

USA sõjaline kohalolek seal on püsinud Teisest maailmasõjast ning merejalaväelaste Futenma baas rajati sinna kohe pärast saare vallutamist ja okupeerimist.

Okinawa suhe USA sõduritega on eriti keerukas, kuna Teise maailmasõja lõpu eel toimus seal USA sõdurite pealetung, mille tagajärjel suri umbes neljandik Okinawa tsiviilelanikkonnast. Okinawast saigi peaaegu USA koloonia, Jaapanile anti võim saarel tagasi 1972. aastal.

Futenmas teenib praegu rohkem kui pool saareriigis viibivast 47 000 Ühendriikide sõdurist, kuid kohalikud elanikud muretsevad lennukimüra ja keskkonnakahjude suurenemise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles