Saksamaa hinnangul võtab Zapadist osa hoopis 100 000 sõdurit (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväelased õppusel.
Vene sõjaväelased õppusel. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/Scanpix

Saksamaa avaldas täna, et Venemaa plaanib Vene-Valgevena ühistele sõjaõppustele Zapad saata 100 000 sõdurit. Moskva versiooni kohaselt osaleb sellel vaid 13 000 sõjaväelast, vahendab Reuters. 

Õppus, mis leiab aset Läänemerel, Venemaal, Kaliningradis ja Valgevenes on põhjustanud NATO liikmesmaades rahutust ja seda hoolimata Moskva kinnitusest, et tegu on kaitseõppusega.

«Vaieldamatult on tegu venelaste jõudemonstratsiooniga,» ütles Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen ELi kaitseministrite kohtumise raames Tallinnas ajakirjanikele.

«Kahtluste hajutamiseks tuleb vaadata vaid Zapadil osalevate sõdurite suurt arvu – neid on rohkem kui 100 000,» lisas ta.

Von der Leyeni näol on tegemist esimese kõrge lääne poliitikuga, kes avalikult rääkis NATO hinnangust tegelikult Zapadil osalevate sõdurite kohta.

Vaata graafikut Zapadi õppustest siit.

Taoline suurõppus on küll rahvusvaheliste lepetega lubatud, kuid neile tuleks kutsuda välisvaatlejad. Vähem kui 13 000 sõduriga õppusele pole välisvaatlejate kohalolu Venemaa sõnul vajalik. 

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles juba juulis, et tal on põhjust uskuda, et õppustel osaleb oluliselt rohkem vägesid kui ametlikult teatatud.

Zapad toimub 14.-20. septembril Venemaa ja Valgevene territooriumil.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles