ELi kaitsekoostöös terendab üleüldine vabatahtlikkus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Vaatamata sellele, et ELi kaitsekoostöö püsistruktuuriga liitumine saab olema vabatahtlik, paistab praegune huvi üleüldine, hindas kõrge esindaja Federica Mogherini eile Tallinnas.

Mogherini meenutas pärast ELi kaitseministrite kohtumist Kultuurikatlas Jüri Luige kõrval ajakirjanike ette astudes samasugust üritust mulluses eesistujariigis Slovakkias. Täpselt aasta eest Bratislavas tegi kõrge välisesindaja ettepaneku hakata Euroopa kaitsekoostööd süvendama. «Toona oli skeptitsism laua taga ja ka vaatlejate seas üsna normiks,» tõdes ta.

«Aasta hiljem oleme punktis, mida aasta eest polnud võimalik ette kujutada,» ütles Mogherini. Tema sõnul paistis nüüd laua taga liikmesriikide seas konsensus ühise kaitsefondi asutamiseks. See tähendab, et esimest korda ajaloos hakataks ELi raha andma otseselt ka kaitsetööstuste arendus- ja koostööprojektide toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles