Soomes meenutatakse taas Vaasa linnapea Tallinnas käimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paari aasta taguse Tallinnas käigu tõttu kohtu alla sattunud Vaasa linnape Markku Lumio on taas sattunud skandaali, sest hankis endale väidetavalt segastel asjaoludel linnas mererannas asuval krundil paikneva suvila.

Vaasa volikogu juhi Hakan Nordmani hinnangul pidanuks Lumio tajuma, et väärtusliku suvila hankimine linna maalt ja väidetav surve detailplaneeringu muutmiseks tekitab küsimusi siseinfo ja ametiseisundi kasutamise kohta.

Lumio ise eitas neid etteheiteid. Mehe kinnitusel ei olnud tal mingit mõju detailplaneeringu muutmiseks nii, et varem vaid üürida lubatud suvila võib päriseks osta.

Soome ajakirjandus meenutas sellega seoses, et Lumio oli hiljuti kohtu all, kuid tema Tallinnas käimist peeti altkäemaksuks.

Kohtuni viinud reis toimus 2003. aastal, kui Lumio, tema asetäitja Heikki Lonka kui ka linnavalitsuse kõrge ametnik Heikki Vehkaoja käisid Tallinnas.

Samal ajal oli Vaasas arutusel Osuuskauppa KPO soov saada endale teatud krunte ja muuta detailplaneeringuid.

Prokurör hindas linnajuhtide Tallinna sõitu lõbureisiks, mille eesmärk oli saavutada ametnike soodsat suhtumist ettevõtte ehitusplaanidesse.

Asja arutati mitmel kohtutasandil, mullu mais leidis teise astme kohus, et meestel polnud peale Lonka võimalusi otsuseid mõjutada ning ka linnajuhtidele pakutud oleng oli liiga odav.

Samas kirjutasid Soome lehed 2006. aastal, et altkäemaksu võtmises kahtlustatavate linnajuhtide reisikulude seast leiti ühe Tallinna lõbumaja kviitung, mille kohaselt maksti selles käimise eest 400 eurot ehk umbes 6300 krooni. Arve on firma krediitkaardiga maksnud kinni Osuuskauppa KPO esindaja.

Linnajuhid eitasid lõbumajas käimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles