Ametnikud: Florida elanikel on viimane aeg põgeneda (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ummik kiirteel I-75 Florida osariigis. Inimesed põgenevad orkaan Irma saabumise eest.
Ummik kiirteel I-75 Florida osariigis. Inimesed põgenevad orkaan Irma saabumise eest. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

Florida ja USA kaguosa rannikuala elanikel on viimane aeg põgeneda, sest orkaan Irma läheneb kiiresti Miamile, hoiatasid ametnikud täna.

Neljanda kategooria torm, mille tuulepuhangute kiirus ulatub 66 meetrini sekundis, peaks maabuma Florida lõunaosas pühapäeva õhtul.

«See on endiselt äärmiselt ohtlik torm, aeg tormimöllu eest õigesse kohta jõuda hakkab kiiresti otsa saama,» ütles tervishoiuminister Tom Price ajakirjanikele ja soovitas inimestel orkaani eest evakueeruda.

Floridas ja Georgias on rohkem kui miljonile inimesele antud evakueerumiskäsk, kuid tõenäoliselt soovitavad teisedki osariigid peatselt elanikke tormi ajaks mõni kõrgem koht otsida, sest karta on ka paduvihma ja üleujutusi, ütles föderaalse eriolukordade teenistuse (FEMA) esindaja Brock Long.

«Ma võin teile garanteerida, et ma ei tea Floridas mitte kedagi, kes oleks kogenud midagi niisugust, mis varsti Lõuna-Floridat tabab,» ütles ta.

Long märkis, et Ühendriike on tabanud alates 1851. aastast vaid kolm viienda kategooria tormi. Viimane oli Andrew 1992. aastal, mis tegi suure osa poolsaare lõunaosast maatasa. Longi sõnul oli Andrew Irmaga võrreldes väga väike orkaan.

«Siin ei ole küsimus selles, kas Florida saab kannatada, vaid kui kõvasti,» sõnas Long. 

Irma pühkis juba üle Kariibi mere saarte Saint-Martini ning Antigua ja Barbuda, jättes endast maha rusuhunnikud. Surma sai vähemalt 17 inimest.

Nüüdseks on raju õige pisut raugenud ja reede hommiku üle Bahama keskosa ja Kuuba ranniku tuhisedes oli Irma 4. kategooria orkaan.

Irma kätetöö Saint-Martini saarel. AFP PHOTO / DUTCH DEFENSE MINISTRY/GERBEN VAN ES/Scanpix
Irma kätetöö Saint-Martini saarel. AFP PHOTO / DUTCH DEFENSE MINISTRY/GERBEN VAN ES/Scanpix Foto: GERBEN VAN ES/AFP

Florida kagurannikul Miami-Dade'i, Browardi ja Palm Beachi maakonnas elab umbes kuus miljonit inimest. See on turistide seas populaarne liivarandade ja golfiväljakutega piirkond.

Florida kuberner Rick Scott hoiatas samuti osariigi elanikke ja ütles, et kõik osariigi 20 miljonit inimest peaksid evakueerumiseks valmis olema. «Ärge eirake evakueerumiskorraldusi. Pidage meeles, et me võime taastada teie kodu, kuid me ei suuda taastada teie elu,» sõnas Scott.

Asjatundjate sõnul võib seekordne evakuatsioon olla suurim pärast 2005. aasta orkaan Ritat, mille eest pages Texases ja Louisianas üle kolme miljoni inimese.

Tampa ja Orlando linnade elanikud põgenemas Irma eest. USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix
Tampa ja Orlando linnade elanikud põgenemas Irma eest. USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles