Hiina president palus Macroni abi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Scanpix

Hiina president Xi Jinping kutsus telefonikõnes Prantsuse riigipea Emmanuel Macroniga Pariisi aitama kaasa Põhja-Korea pingete leevendamisele, teatas Hiina riigimeedia täna.

Macroni ja Xi telefonivestlus toimus päev pärast Hiina avaldust, milles Peking väljendas toetust sanktsioonide karmistamisele Pyongyangi suhtes ning vajalike meetmete rakendamisele ÜRO Julgeolekunõukogus.

Hiina president Xi Jinping. Zhancheng/imago/Xinhua/Scanpix
Hiina president Xi Jinping. Zhancheng/imago/Xinhua/Scanpix Foto: Ma Zhancheng/imago/Xinhua

«Hiina loodab, et Prantsusmaa ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena mängib konstruktiivset rolli olukorra leevendamisel ja dialoogi jätkamisel,» ütles Xi riikliku telekanali CCTV vahendusel. Hiina liider väljendas vestluses toetust Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Macron on varem nõudnud, et lisaks ÜRO Julgeolekunõukogu meetmetele Põhja-Korea karistamiseks pühapäevase tuumakatsetuse eest, peaks ka Euroopa Liit sanktsioone karmistama.

Macron kordas telefonikõnes rahvusvahelise kogukonna hukkamõistu Põhja-Korea provokatsioonide suhtes, teatas Prantsuse presidendi kantselei.

Põhja-Korea tegi pühapäeval oma kuuenda tuumakatsetuse, mis oli eelmistest võimsam. Riik väitis, et katsetas vesinikupommi.

Rahvusvaheline kogukond üritab veenda Põhja-Koread loobuma oma tuuma- ja raketiprogrammist. Kuna Hiina on Põhja- Korea suurim diplomaatiline ja majanduslik toetaja, siis peetakse Pekingi rolli Põhja-Korea ümberveenmises määravalt tähtsaks.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un. DAMIR SAGOLJ/REUTERS/SCANPIX
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. DAMIR SAGOLJ/REUTERS/SCANPIX Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles