USA nõuab Põhja-Korea sanktsioonide osas ÜRO hääletust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreas pärast viimast katetust korraldatud rahvapidu.
Põhja-Koreas pärast viimast katetust korraldatud rahvapidu. Foto: STR/AFP

USA on ametlikult taotlenud esmaspäevaks ÜRO Julgeolekunõukogu hääletamist Põhja-Korea sanktsioonide karmistamise üle, kuigi Venemaa ja Hiina on sellele vastu, teatas reedel Ühendriikide välisministeerium.     

"USA informeeris ÜRO Julgeolekunõukogu, et kavatseb esmaspäeval kokku kutsuda hääletuse resolutsioonikavandi üle, millega karmistatakse Põhja-Korea sanktsioone," seisis ametlikus avalduses.

Tegemist on kõige karmimate sanktsioonidega, mis kunagi Põhja-Korea suhtes kehtestatud.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles varem päeval, et praegu on liiga vara rääkida ÜRO Julgeolekunõukogu hääletusest uute sanktsioonide üle Põhja-Koreale, vaid pigem tuleks keskenduda kõneluste jätkamisele.

"Hetkel tehakse Julgeolekunõukogus tööd uue resolutsiooniga ning liiga vara on ennustada selle lõplikku kuju," ütles Lavrov pressikonverentsil Prantsuse ametivenna Jean-Yves Le Drianiga.

"Lisaks Põhja- Korea režiimi vastase survega, et mõjutada teda provokatsioonidest loobuma oma tuuma- ja raketiprogrammi jõustamisel, on vajalik rõhutada ja suurendada jõupingutusi poliitilise protsessi jätkamiseks," ütles Lavrov.

USA palus kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogul kehtestada Põhja-Koreale naftaembargo ja külmutada riigi liidri Kim Jong-uni varad vastuseks Pyongyangi kuuendale ja seni võimsaimale tuumakatsetusele eelmisel pühapäeval.

USA koostatud resolutsioonikavas kutsutakse ka keelama tekstiilieksporti ja lõpetama maksed välisriikidesse tööle saadetud põhjakorealastele.

Washington teavitas juba varem, et tahab esmaspäeval hääletust ÜRO Julgeolekunõukogus uute sanktsioonide kehtestamiseks.

Vene president Vladimir Putin on korduvalt rõhutanud, et sanktsioonid ei veena Kimi oma tuumaprogrammi peatama. Samas ei ole Julgeolekunõukogu alaline liige Venemaa otseselt väitnud, et vetostab USA kava.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles