Guterres: Põhja-Korea vastasseis on viimaste aastate rängim kriis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogrammiga seotud vastasseis on viimaste aastate rängim kriis maailmas, ütles ÜRO peasekretär António Guterres pühapäeval avaldatud intervjuus.

"Me loodame, et selle ohu tõsidus suunab meid mõistuse teele, enne kui on liiga hilja," ütles Guterres intervjuus Prantsuse väljaandele Le Journal du Dimanche.

"See on kõige tõsisem kriis, millega meil on tulnud viimastel aastatel silmitsi seista," sõnas Guterres, lisades, et ta on väga mures.

ÜRO peasekretäri sõnul on kõige tähtsam küsimus saada Põhja-Korea lõpetama oma tuuma- ja ballistilise raketi programmi ning austama ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone.

"Kuid me peame ka hoidma iga hinna eest Julgeolekunõukogu ühtsust, kuna see on ainus vahend, mis võib suuta ellu viia diplomaatilist algatust," lisas ta.

USA tahab, et ÜRO Julgeolekunõukogu hääletaks juba esmaspäeval karmimate sanktsioonide kehtestamise üle Pyongyangile, seda hoolimata Hiina ja Venemaa vastuseisust.

USA esitatud resolutsioonikavas kutsutakse kehtestama Põhja-Koreale naftaembargo, külmutama Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni varad, keelama tekstiiliekspordi ja lõpetama maksed põhjakorealastest vöörtöölistele.

Diplomaatilised allikad ütlesid, et Hiina ja Venemaa on nende meetmete vastu, välja arvatud tekstiiliekspordi keeld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles