Otsepilt ja fotod: Floridas käib tohutu päästeoperatsioon (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Orkaan Irma rauges täna Floridas ametliku klassifikatsiooni järgi troopiliseks tormiks. Osariigis on käivitunud ulatuslik päästeoperatsioon. 

Eestlased Floridas, andke endast teada aadressil online@postimees.ee!

Varahommikul jõudis orkaan ligi paarisaja kilomeetri kaugusele umbes 300 000 elanikuga Tampa linnast, mille naabruses elab kokku ligi kolm miljonit inimest. Viimati tabas tõsisem orkaan regiooni aastal 1921. 

Kella viieks eile õhtul oli tuulte kiirus teise kategooria ülemises vahemikus, küündides kuni 177 kilomeetrini tunnis.

Orkaani rahulikum keskosa ehk silm asus vaid kaheksa kilomeetri kaugusel põhjas tuntud ostu- ja golfikeskusest Naplesist.

«Ohtlikud tormipuhanguid on oodata kohe pärast silma möödumist piki Florida läänerannikut,» teatas orkaanikeskus.

Miami ja Fort Lauderdale`i juures tulid tänavatele rüüstajad, politsei võttis paljud neist vahi alla. 

Lugu sellest, kuidas rüüstajad kingapoodi tungisid.

«Tegemist on eluohtliku olukorraga. Isikud, kes neil aladel asuvad, peavad rakendama kõiki võimalikke meetmeid, et kaitsta oma elu ja varandust kerkiva veetaseme ja teiste võimalike ohtude eest.»

Orkaanikeskus märkis, et kuigi tormituuled võivad veelgi nõrgeneda, jääb Irma ilmselt orkaaniks vähemalt esmaspäeva hommikuni.

Irma ründas esmalt neljanda kategooria orkaanina Keysi saarteahelikku ning teisel korral maabus Marco saarel Naplesi lähedal.

President Donald Trump ütles pühapäeval, et sõidab õige pea laastava orkaani Irma teele jäänud Floridasse, et jälgida isiklikult päästetööde kulgu.

Miamis sai kardetu teoks ja kõrghoonete ehitamiseks kasutatav kraana kukkus ühele hoonele peale. 

Miami ärikvartali tänavatel on tulvavesi, mille sügavus on paljudes kohtades 60 cm.  Praegu on Floridas vooluta juba enam kui 2,5 miljonit kodu.

Mõned ajakirjanikud trotsivad vaatamata hoiatustele tormituuli. 

Florida kuberneri sõnul osaleb praegu päästetöödel 2000 osariigi rahvuskaartlast ning üle riigi on saabumas veel 10 000 rahvuskaartlast.

«See on eriti ohtlik ja eluohtlik olukord!» teatas riiklik meteoroloogiakeskus Key Westis, kutsudes üles evakueerumiskorraldust eiranud inimesi varjuma, et elusid säästa. Miami linnas paluti inimestel akendest eemale hoida.

Key Westis muutus olukord pühapäeval väga hulluks ja tänavad muutusid sisuliselt jõgedeks. Key Westis tõusis veetase 90 sentimeetrit üle normaaltaseme. Sealne kõrgeim punkt on vaid 5,5 meetri kõrgusel merepinnast.

Samuti pole liiklemine võimalik kiirteel US-1 ühel sõidusuunal. US-1 ühendab Florida Keysi saarestiku USA mandriosaga. 

Miami päästeteenistus teatas pühapäeval, et neil ei ole enam võimalik väljakutsetele reageerida. Piirkonnas viibivatel inimestel soovitati siseruumides püsida ja oodata orkaani möödumist. 

Orkaani teele jäid ette Fort Myers ja Naples ning seejärel 377 000 elanikuga Tampa. 

Enim kardetaksegi just tormitõusu ja korduvalt on rõhutatud, et orkaanide puhul hukkub suurem osa inimesi just uppudes, mitte kõvade tuulte tõttu. 

Otsepilt piirkonnast näitas pühapäeval, et tormituuled tõusid väga tugevaks ja Irma alustas Florida osariigis purustustöödega, murdes maha liiklusmärke. Samuti on Lõuna-Floridasse jõudnud tugev vihmasadu.

Florida senaator Marco Rubio viibib oma perekonnaga nende Miamis asuvas kodus, mis on ehitatud nii, et see peaks vastu pidama kuni kolmanda kategooria orkaanile. 

President Donald Trump ja asepresident Mike Pence hoitakse Valge Maja sõnul viimaste arengutega kursis. Trump on viimaste päevade jooksul olnud pidevalt ühenduses Florida kuberneriga. Pühapäeval vestles president ka Alabama, Georgia, Lõuna-Carolina ja Tennessee kuberneridega. 

Orkaani Irma teele jääva USA osariigi Florida võimud on andsid evakueerimiskorralduse kokku 6,3 miljonile inimesele, ütlesid ametnikud laupäeval.

Reedese seisuga olid võimud andnud korralduse orkaani prognoositud teelt lahkumiseks 5,6 miljonile Florida elanikule. Laupäeva jooksul tõusis see arv tõusnud 700 000 võrra 6,3 miljoni inimeseni, ütles osariigi kriisikeskus.

Floridas elab 20,6 miljonit inimest ning osariigi kuberner Rick Scott hoiatas, et kõik Florida elanikud peavad olema valmis kodust viivitamatult lahkuma.

Tugevuselt kolmanda ja neljanda kategooria vahel kõikuv orkaan Irma maabus Floridas ning liigub sealt edasi sisemaale Georgia ja Lõuna-Carolina osariiki, ennustab orkaanikeskus.

Irma teele jäi ette ka Kuuba. Saare keskosas on teatatud suurtest purustustest, aga inimohvritest seni teateid pole. Kariibi mere väikesaartel tappis Irma vähemalt 25 inimest.

USA president Donald Trump kutsus laupäeval inimesi evakueeruma orkaan Irma teelt ja mitte mõtlema oma varale.

Trump rõhutas, et inimeste vara on asendatav, kuid elu mitte, ning turvalisus peab olema peatähtis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles