Samost: riigivõlg ei kujunenud Soome valimistel teemaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste liider Timo Soini.
Põlissoomlaste liider Timo Soini. Foto: SCANPIX

Ajakirjanik Anvar Samost rääkis, et kui Soome parlamendivalimistel räägiti palju raha panustamisest Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM), siis Soome enda arvestatavast riigivõlast ei räägitud üldse.

«Üllatas, et sotsiaaldemokraadid üritasid rääkida pensionide indekseerimisest ja heaoluriigi jätkamisest, Koonderakond sekundeeris sellele teisejärguliste lubadustega, aga riigivõlg ei olnud seal üldse teema,» ütles Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Mingil hetkel tuleb Soome etableerunud erakondadel ja Timo Soinil, kes on tolleks hetkeks ka ära etableerunud, hakata suure riigivõlaga tegelema,» ennustas Samost.

«Äärmuslusejutud Põlissoomlastest rääkides on vanade parteide katse uusi tulijaid marginaliseerida ja kõrvale tõrjuda,» lisas ajakirjanik Kalle Muuli.

«See, mida Reformierakond ja Keskerakond 2007. aastal lubasid, ületas praguseid Soome valimisi tuntavalt, aga siis keegi ei nimetanud keegi neid parteisid populistlikeks. Nendega võrreldes on Soini lubadused tühiasi,» sõnas Muuli.

«Äärmuslus peaks siiski vägivallale tuginedes mingit muutust nõudma, aga kui partei võtab seisukoha, et riik ei peaks osalema Euroopa stabiilsusmehhanismis, siis see pole äärmuslus,» rõhutas Muuli.

«Valitsusläbirääkimised praegu käivad, aga need saavad olema väga keerulised, sest Koonderakond oli valimiskampaanias ESMi poolt ja Portugali abipaketi poolt ning nemad said siiski kõige rohkem hääli, et valitsusläbirääkimisi juhtida,» selgitas Samost.

«Koonderakond toetab ühelt poolt Euroopa suuremat integratsiooni ja üksteise aitamist ning nad peavad nüüd valitsust tegema sotsiaaldemokraatide ja Põlissoomlastega, kes saavutasid oma hea valimistulemuse just vastupidise retoorikaga,» rääkis Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles