Rootsis algavad rahvusvahelised suurõppused (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sõdurid Gotlandil patrullimas.
Rootsi sõdurid Gotlandil patrullimas. Foto: Reuters/ScanPix

Rootsis algab esmaspäeval rahvusvaheliste sõjaväeõppuste Aurora 17 ettevalmistav etapp. Septembri viimastel päevadel lõppevad manöövrid on suurimad, mida Rootsi viimase kahe aastakümne vältel on korraldanud.

Õppustel Aurora harjutatakse Rootsi vastu suunatud kallaletungi tõrjumist ning sõjalise abi vastuvõtmist. Lahinguharjutused algavad järgmisel nädalal.

Aurorast võtavad osa 20 000 Rootsi, Taani, Eesti, Soome, Prantsuse, Leedu, Norra ja USA sõjaväelast. Enim välisvägesid ja tehnikat saabub Rootsi Ühendriikidest.

Naaberriik Soome osaleb nii maa- kui lennuväega.

Soome kaitseminister Jussi Niinistö kaitses pühapäeval oma blogis tema ja parlamendi kaitsekomisjoni esimehe Ilkka Kanerva ettepanekut rahvusvaheliste suurõppuste korraldamisest ka Soomes.

Aurora-tüüpi rahvusvaheliste sõjaväeõppuste korraldamiseks Soomes on olemas lausa tellimus, märkis minister, viidates kaitseväe uutele ülesannetele seoses rahvusvahelise abi osutamise ja vastuvõtmisega.

Niinistö sõnul on vägede koostööd ja juhtimist võimalik õppida vaid "rusikad mudas harjutades, mitte koosolekutel ja powerpoint-tsirkustes".

Kaitseminister juhtis oma blogis tähelepanu, et rahvusvaheliste õppuste ettevalmistusaeg on tavaliselt pikk ning võib kesta aastaid.

Endine välisminister Erkki Tuomioja aga sarjas pühapäeval oma blogis Kanervat seoses sooviga tuua Soome suur ja rahvusvaheline sõjaväeõppus.

Kanerva tegi selle ettepanku usutluses Helsingin Sanomatele. Ka Niinistö on juba varem rahvusringhäälingule Yle antud intervjuus sarnase ettepanekuga välja tulnud

"Sõjaretoorika viljelemine ja ähvardav jõudemonstratsioon on viimane asi, mida Soome praegu vajab," kirjutas Tuomioja.

Tuomioja meelest ei ole Soomel põhjendatud osavõtt õppustest, mis lisab rahvusvahelisi pingeid ja on iseloomult hirmutamiseks mõeldud jõudemonstratsioon.

Tuomioja kuulub parlamendi väliskomisjoni. Ka selle komisjoni juht Matti Vanhanen ütles laupäeval STT-le, et talle poleks meelepärane esinduslike sõjaväeõppuste korraldamine Soomes.

Niinistö ütles oma blogikommentaaris end jagavat pigem Kanerva kui Vanhaneni ja Tuomioja seisukohta.

"Põhimõtteliselt on Aurora tüüpi suurte sõjaväeõppuste korraldamine Soomes sõjalisest aspektist täiesti võimalik," märkis ta.

Rootsi valitsus otsustas varakevadel, et taastab kohustusliku väeteenistuse. Otsus tähendab, et tuleva aasta 1. jaanuarist kutsutakse teenistusse 4000 meest ja naist, kes valitakse välja umbes 13 000 noore seast, kes on on sündinud 1999. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles